Начало / Uncategorized / Митрополит Тихон (АПЦ) празнува Преображение в Полската Света гора с 10 000 православни християни

Митрополит Тихон (АПЦ) празнува Преображение в Полската Света гора с 10 000 православни християни

Негово Високопреосвещенство митрополит Тихон, предстоятел на Американската православна църква отслужи в неделя св. литургия по повод Преображение Господне (което в Полша се празнува по Стар стил), заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. 

10 000 верни участваха в празника в Полската св. Гора, намираща се в планината Грабарка до село Нурчек-Стача, близо до границата с Беларус, съобщава orthochristian.com.

Св. Гора в Грабарка е смятана за най-святото място в Полша за православните християни. Това е мястото на църквата на Преображение Господне и е дом на женския манастир „Св. Марта и Мария“.

След прочитането на Св. Евангелие, митрополит Сава се обърна към верните с празнично слово, казвайки: „Събрани на святата планина Грабарка, ние припомняме това събитие, което се случи на Тавор. С нашите мисли, молитви и духовен опит ние сме в Светите земи, Тавор… на това място, което е толкова важно за нас, извикаме: „Господи, добре е да сме тук“.  Така че ние повтаряме това всяка година от векове.

След това полският предстоятел поздрави митрополит Тихон, благодари му за възможността да служат заедно. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...