Начало / Новини / Почитаме св. Дионисий Станимашки – покровителят на Асеновград

Почитаме св. Дионисий Станимашки – покровителят на Асеновград

Светията помага при проблеми с говора

Днес, 20 август, Православната църква се прекланя пред мъченическия подвиг на св. Дионисий Станимашки – един от Пловдивските мъченици, пострадали за вярата през 304-а година по времето на император Диоклециан.

По този повод, в навечерието на празника, в Асеновград бе осветен проскинитарий за поклонение на свети Дионисий Станимашки на една от стените на едноименната художествена галерия, носеща неговото име. Любопитното в случая е, че отец Щерю Аргиров осветил проскинитария е и художник на първата икона на изповедника и собственик на ателието, намиращо се на бул. Васил Левски. Мощите на свети Дионисий Станимашки биват открити през 1984 година в мраморния свети престол на параклисът „Св. св. Константин и Елена“ в Асеновград.

На южната му стена на почетно място е поставена и мраморна плоча с вградена частица от изпепелените свети мощи на Дионисий Станимашки. Всеизвестно е, че всяка седмица в параклиса се освещава вода, която помага при проблеми с говора. Множество деца, които са заеквали проговарят нормално, а и такива, които не са изричали нито една дума, започват да говорят. Чудесата за благодатните изцеления могат да се чуят в самия параклис.

Текст: Ангел Бончев

Снимки: Емилия Колева

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...