Начало / Uncategorized / Софийската семинария отбеляза летния празник на св. Йоан Рилски

Софийската семинария отбеляза летния празник на св. Йоан Рилски

Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, възглави днес Божествената св. литургия в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, по повод успението на Рилския чудотворец, което отбелязваме днес,информира официалният сайт на Св. Синод.

Епископ Герасим съслужи с негово Високопреподобие архим. Пахомий, ректор на духовното училище, йером. Мелетий и свещ. Козма Поповски. На богослужението молитвено участие взеха десетки православни християни.

Негово Преосвещенство обърна внимание, в словото си, на дивния живот, който е водил св. Йоан Рилски, като насърчи богомолния народ по-често да препрочита Завета на св. Йоан, който е особено полезно духовно четиво. Той преподаде и архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, с чието благословие и възглави тържествената богослужба.

Архимандрит Пахомий благодари за благопожеланията, както и за духовния празник, като изтъкна голямата помощ и закрила, които Рилският чудотворец и молитвеник оказва на семинаристите, преподавателите и изобщо на всички, докоснали се до духовното ни школо. Празникът завърши с многолествие, а по традиция на богомолния народ бе раздаден корбан за здраве.

За Ангел Карадаков

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...