Начало / Uncategorized / Троянският манастир отбеляза патронният си празник

Троянският манастир отбеляза патронният си празник

Троянският манастир „Успение Богородично“ днес отбеляза храмовият си празник.

Светата Литургия предстоя Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужеени с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската светата обител.

В края на богослужението Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна със слово към монасите от обителта и вярващите, дошли за празника:

„Радостен съм в този светъл празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която започна някога монашеският ми път и в която сам съм почувствал силата на божествената благодат под Покрова на Божията майка. Нека по нейните свети молитви и нейното усърдно небесно застъпничество за всеки, който е поел по нелекия, но спасителен монашески път, Бог щедро да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всякога да бъде място за утеха и укрепване в християнския живот и подвиг, за благословение и духовна радост“.

По време на богослужението, в манастирът беше и министър-председателят Бойко Борисов.

По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка – Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.

Снимковят  материал е предоставен от наш читател- Иван Тодоров

За Николина Александрова

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...