Начало / Uncategorized / Храмът „Свети Василий Блажений на Червения площад отбелязва 457-а годишнина

Храмът „Свети Василий Блажений на Червения площад отбелязва 457-а годишнина

Катедралата „Свети Василий Блажений на Червения площад в Москва на 15 август ще отпразнува своята 457-а годишнина.

Посетителите не само ще се докоснат до историята на храма, но и ще могат да научат за иконописта и калиграфското изкуство.

„Традиционно, на този ден правим специална ваканционна програма за нашите посетители. Те ще получат 50% отстъпка от входните билети и всеки час ще има безплатни екскурзии. На територията на храма ще се разположат безплатни художествени работилници. За първи път ще има майсторски клас за рисуване на икони.“,каза Татяна Сарачева, директор на църквата-музей.

Съборът Покров Богородичен, известен като Храм „Василий Блажений“ е построен през 1555-1561 г. по заповед на Иван Грозни по случай превземането на Казан и победата над Казанското ханство по време на военната кампания на руснаците за завладяването на Волжска България.

Съгласно легендата архитектът на храма е ослепен от Иван Грозни, за да не може да направи подобен храм.

Храмът се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.

През 1588 г. от североизток към храма е пристроена постройка, осветена в чест на Василий Блажени (1469—1552), мощите на когото се намират в тази пристройка. Към нея е достроена пристройката „Рождество на пресвета Богородица“.

През 1670-та г. е построена камбанарията. Висока е 65 м.

През 1929 г. храмът е затворен за богослужение, свалени са камбаните и е обявен за музей. Отново започва да се използва за богослужения от 14 октомври 1991 г.

През останалото време е отворен за посещение на туристи.

Снимка:pixabay.com

За Николина Александрова

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...