Начало / Uncategorized / Православието не е магия

Православието не е магия

Abbot-Tryphon-with-catНе бива да позволим Православието ни да се превърне само в свещени формули.

Не можем просто да искаме това, което Бог има за нас, но трябва да сме сигурни, че сме отворени за благодатта на Святия Дух в нашия живот. Превръщането на живота в Църквата като приоритет в нашата седмица може да служи като добър старт, но Православието е по природа вяра, която изисква пълно участие и дълбоко обвързване, в противен случай тя става просто друга религия, лишена от спасително, преобразяващо значение.

Ако Православието не е нещо различно, а просто магия, със свещеника, който е като някакъв магьосник, който изпълнява правилните формули, като по този начин ни позволява да почувстваме, че сме направили всичко, което е необходимо, нашето Православие ще ни провали. Четем ли предписаните ежедневни писания? Дали животът на светиите влияе върху нашия живот, защото четем за тях? Подготвяме ли се за изповедта в събота вечер, като си отбелязваме нашите грехове през седмицата и сме готови да бъдем отговорни пред Бога със свещеника като наш свидетел? Дали поддържаме православния начин на живот в ежедневието си или позволяваме да се изгубим в тълпата, като отхвърлим задълженията си към Бога през седмицата?

Винаги е добре да имаме духовен отец или обикновен изповедник, но отсъствието на такъв не може да бъде оправдание за живеене на нашето християнство. Ако позволим на нашата гордост да ни предпази от разкриването на нашите грехове в изповедта, ние сме обречени на посредственост и няма да видим каквото и да е духовно израстване. Ако смятаме, че не трябва да се предизвикваме от по-дълбока вървене по Христос, защото другите вероятно няма да забележат, ние измамваме както Бог, така и себе си.

Духовният живот е приключение, изпълнено с капани и големи висоти. Ако вземем това пътуване като основна причина за живот, наградата ще бъде голяма. Ако се опитаме да живеем живота си с Църквата, която е поставена на втора степен в живота ни, тогава ще свършим живота си като губещи и ще загубим битката, а с това и наградата. Пътят към рая трябва да започне с ангажимента да направим това наше пътуване основен приоритет на живота си. Ние сме на път и започваме с тази първа стъпка. Христос стои с нас, готов е да ни издигне, когато паднем, и дори да ни привлече, когато залитаме или се страхуваме.

С любов в Христос,
игумен Трифон

За Ангел Карадаков

Виж още

Започнаха изграждането на нов храм в кюстендилското с.Четирци

С първа копка и полагане на основен камък, както е по канона,  започна изграждането на ...