Начало / Uncategorized / Пазете се от твърде много четене

Пазете се от твърде много четене

Когато започнем да търсим Бога, е естествено да търсим знания от книгите, особено тези, написани от нашите църковни отци, светиите и старците на Църквата. Но в това има опасност, за която трябва да сме наясно.

Св. Теофан откровено казва:

Когато човек се обърне към Бога с цялата си сила желае да чете само за Него, за да говори само за Него. Тези занимания обаче няма до доведат до това, което човек търси, освен ако (четенето) не е придружено и от други, по-практични, дейности. 

Ние също трябва да се научим как да живеем православния живот. Това включва молитва, както обща молитва, която преживяваме в нашите богослужения, така и нашата частна молитва, която е ежедневна наша дейност. Трябва да участваме в тайнствата, особено в Светото тайнство та Причащението и Изповедта. Другите аскетични практики като поста също са важни. Трябва да придобием познание, за да можем да променим начина си на живот. Има страсти или порочни навици, които имаме, които трябва да бъдат контролирани и изкоренявани. И така, каква е опасността от четенето?

Свети Теофан пише:

Практиката на четене и говорене за Бога създава лесна привичка: По-лесно е да философстваш, отколкото да се молиш или да обръщаш внимание на себе си. Но тъй като това е дело на ума, който попада толкова лесно в гордост, той предразполага един човек към самомнение. Това може напълно да охлади желанието за подвизи и следователно да възпрепятства постигането на напредък чрез ласкавия успех в тази умствена дейност. Поради тази причина умните учители предупреждават учениците си за опасността и ги съветват да не се интересуват прекалено много от такова четене и да говорят за вредата на други неща.

7038467Четенето и диалогът могат да станат заместител на това, което наистина е необходимо за придобиването на Светия Дух, за да живееш по начин, по който Христос иска да живеем в единение с Него.

Свети Теофан допълва, че 

Не е правилно да се привързваме към четенето, което не води до нищо добро и изгражда стена между сърцето на човека и Бога, което би довело до развитието на грехове.

Когато четете, прочетете с намерението да научите как да промените себе си. След това направете искрено усилие да промените действително начина, по който живеете. Без промени малко се печели.

Автор: дякон Харалампий Джойнер

Източник: pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...