Начало / Uncategorized / Доц. Костадин Нушев: Към поста трябва да пристъпваме с радостно сърце и ведро лице

Доц. Костадин Нушев: Към поста трябва да пристъпваме с радостно сърце и ведро лице

На 1-ви август започна Богородичният пост. За постенето, молитвата, покаянието и традицията на Православната църква в изпълняването на постите, разговаряме с доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

нушев– Доц. Нушев, в началото на Богородичния пост сме. С какво настроение трябва да започнем поста?

– Като християни, които се отнасят сериозно към своята вяра и полагат усилия да спазват съзнателно установленията на Църквата за духовен живот във вярата, би следвало да пристъпим към поста със съответното духовно настроение на радост и усилване на молитвата. Времето на поста е именно такова свещено време за нас, установено от Църквата за благодатно укрепване във вярата и за духовна полза на християните. То е отредено за наша подкрепа, за да получим благословение от Бога и благодатни дарове, но като положим и от наша страна старание чрез възможното за нас, което по силите ни въздържание, чрез духовна трезвост и по-усилена молитва.

Според Евангелските думи на Нашия Господ Иисус Христос трябва да пристъпваме към поста с радостно сърце и с ведро лице, а не като лицемерите да демонстрираме някаква тежест от поста или да се изписва на лицата ни сръб, за да демонстрираме пред човеците, че постим.

Радостният и светъл дух трябва да пребъдва в сърцата ни и да се разкрива в добрите ни дела, чрез които да прославяме Бога. За да постигаме и подържаме такова духовно настроение, и да опазваме това радостно сърдечно разположение, ни е необходима ежедневна молитва и подвижничество в любовта към Бога и ближните. Ето за това духовно бодърстване и издигане на сърцата към Бога е установен поста.

– За много от нас Рождественския и Великия пост са някак по-лесни за изпълнение и спазване, а Петровият и Богородичният са по-трудни, може би от летните месеци или от някой друг признак, но как можем да запазим молитвен дух и покаяние в първите дни на август?

– Молитвата и покайният дух са нещо присъщо за християните. В духовния живот на Православната църква, и за християнското благочестие на православните вярващи, те са нещо типично и естествено, защото са неотменни характеристики на християнския живот и представляват задължителни средства за укрепване във вярата по пътя на спасението. Може би в подготовката за големите Господски празници сме по-съсредоточени и полагаме повече усилия, защото сме призовани от Църквата да участваме тайнствено и молитвено във важни за нас и за спасението на човешкия род свещени моменти като съпреживяваме важни събития от свещената история на спасението, свързани с Живота и Делото на Нашия Господ Иисус Христос. Празничното настроение и поста за тези големи празници са необходими и задължителни за всеки християнин.

Но почитта към Света Богородица е също така много важен елемент от православното благочестие и затова в живота на Църквата са важни и Богородичните празници.

Ето защо и преди Големия празник Успение Богородично Църквата е установила този подготвителен за нас пост и затова трябва да преминем с чисто сърце, радост и молитва това благодатно време на този двуседмичен пост. Той не е толкова дълъг, но пък е наситен с много дълбоко молитвено и духовно съдържание в Прослава на Света Богородица, което откриваме в ежедневното църковно богослужение. Затова и за нас не е чак толкова трудно през този период да спазваме дисциплината на поста и да бъдем по-внимателни и съсредоточени в молитвата като посещаваме и съответните богослужебни последования в Божия храм.

– Богородичният пост е точно преди Успението на Божията Майка. Какво е Св. Богородица за християните и защо има цял пост посветен на нея?

– Спасението на човешкия род, в чиято основа е Боговъплъщението, според нашата православна вяра, е извършено чрез Действието на Светия Дух и съдействието на Света Дева Мария. Тази съвършена в своята чистота и девство Божия избранница се е удостоила от Бога да стане Майка на Сина Божий  и затова Църквата я почита като Богородица. Великото смирение на Дева Мария е в основата на нашето спасение, защото тя от името на човечеството се съгласява да предостави Себе Си за изпълнението на Божия спасетелен план за човечеството. Ето защо според църковното учение и преданието на Православната църква Света Богородица е издигната по-високо от ангелите и е по-велика от херувимите. Тя предстои пред Бога и се моли за нас като застъпница пред Своя Син и Наш Господ Иисус Христос и изпросва за всеки нуждаещ се преизобилните Божии блага.

Почитта към Света Богородица е важен елемент от апостолкото предание на Църквата и тази почит се разкрива постепенно в историята на Църквата.

След Третия Вселенски събор в Ефес през 431 година вече православното учение на Църквата ясно утвърждава ролята и мястото на Света Богородица в духовния живот на християните и нейното почитане в празничния кръг и молитвения живот на цялата Църква. Като най-важен празник се откроява Успението на Света Богородица, защото при това събитие тя се възцарява като Небесна Царица и придобива своето място в Божието царство пред Божия престол. А и по аналогия с Великия пост е установен в Православната църква този Богородичен пост, който е по-кратък, но също много важен за църковното богослужение и живота на вярващите. Виждаме, че и в традициите на нашия православен народ това е най-големия и почитан Богородичен празник и повечето наши манастири и техните храмове са посветени именно на Успението на Света Богородица. Тази почит в Православния изток тръгва от Йерусалим, преминава през град Ефес и Константинопол и се утвърждава в Светогорските манастира на Атон, където като в една духовна „Градина на Света Богородица“ се съхраняват тези духовни традиции на православното благочестие и молитвен живот. Всичко това показва калко е важно почитането на Света Богородица за православните вярващи християни и каква е дълбоката духовна връзка на този Празник с апостолската традиция на Православието, а също така и какво е значението на Богородичния пост за вярата и духовния живот и за нас днес.

С доц. Костадин Нушев разговаря Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...