Начало / Коментар / Архиепископ Анастасий отбеляза 26 години, като предстоятел на Албанската църква

Архиепископ Анастасий отбеляза 26 години, като предстоятел на Албанската църква

Албанският архиепископ Анастасий отбеляза 26 години, като предстоятел на Албанската православна църква. 

Той е роден на 4 ноември 1929 година в Пирея, Гърция. Той е професор по история на религиите, биле е декан на Богословския факултет към Атинския университет, а днес е почетен професор на учебното заведение. Получил е награди от 19 университета, факултета или катедри (от Гърция, САЩ, Кипър, Румъния, Грузия, Албания, Италия). Той е Доктор хонорис кауза на Атинската академия на науките. 

Той изиграва съществена роля в разпалването на православния интерес към проповедта извън граница и мисионерството в Африка. За свещеник е ръкопложен през 1960 г., а в архимандритско достойнство е възведен през 1964 г. Хиротонисан е за Андруски епископ през 1972 г. През 1992 г. е избран за архиепископ на Тирана и цяла Албания. 

 

Архиепископ Анастасий е бил и генерален секретар на Изпълнителния комитет за чуждестранна мисия на организацията „Синдесмос“ – надправославна младежка организация. Основател е на мисионерския център „Порефтентес“. Бил е член на международния комитет за мисионерски изледвания към Световния съвет на църквите. Той организира и ръководи Център за мисионерски изледвания в Атинския университет. 

Като архиепископ на Албанската църква (избран през 1992 г.), при изключително трудни обстоятелства, той възстановява и развива православната автокефална църква в Албания, която била напълно разрушена. Въпреки официалната свобода на вероизповеданията 90-те години се оказват драматичен период от историята на новосъздадената Албанска архиепископия. 

 

PF-Anastasios.x71918.x71918.x71918Не е имало нито един оцелял епископ, нито пък е имал кандидат за такъв ранг. Единствено 15 пенсионери и възрастни и болни свещеници. Няма църкви (храмовете били унищожени или преустановени в обществени сгради), нито финансови средства за възстановяване. Дълбоката бедност също оказвала влияние, тъй като страната не поемала никаква отговорност или подкрепа на православната общност.

За възстановяването на Албанската църква се заема Вселенската патриаршия, която е Църква-Майка на православните поместни църкви от Балканския полуостров. За да наблюдава ситуацията и нуждите на Албанската църква, Патриаршията изпраща в Албания един от най-квалифицираните хора, който е бил добре известен в целия православен свят – митрополит Анастасий. 

При пристигането си в страната архиепископът срещна ужасяващата духовна и материална празнота, която  атеизмът оставил след себе си, но той не бил уплашен. Ангажирал се да промени ситуацията.

Той започнал с откриването на семинария за подготовка на млади духовници и започнал да възстановява съществуващите църковни имоти, като същевременно предприел проекти за изграждане на нови църкви. Това саможертващо дело е убедило албанските православни християни официално да поискат от Вселенската патриаршия да имат тогава митрополит Анастасий като техен духовен баща. 

По информация на Basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Отбелязваме празника на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В храмовете и ...