Начало / Новини / Двама нови протойереи на Българската православна църква

Двама нови протойереи на Българската православна църква

По време на светата литургия днес с офикия протойерей бяха възведени столичните свещеници Божидар Маринов и Константин Цанков. 

Богослужението в най-новия храм в квартал „Лозенец“, София, бе възгавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той бе в съслужение със ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Възвижение на Св. Кръст“ и столични свещеници.

На утринното богослужение бе изнесена и частица от Св. Кръст Господен. В началото на Божествената литургия епископ Поликарп възведе храмовите свещеници, а в църквата проехтя многократното „Достоен“ и за двамата свещенослужители. 

Миналата година протойерей Божидар Маринов и протойерей Константин Цанков станаха енорийски свещеници при най-новата енория в столичния квартал „Лозенец“, който бе осветен лично от Българския патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод през октомври 2017 г. Предишното им дългогодишно служение премина в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, където години наред вдъхновяваха, подпомагаха и засаждаха вярата в сърцата на семинаристите, за да станат те ревностни служители на Българската православна църква. В духовното училище те бяха ефимерии, духовни наставници, преподаватели, класни ръководители и най-вече приятели на подрастващите кадри на родната ни църква. 

От скоро в храма, с благословението на ставрофорен иконом Василий Сарян, се издава енорийски лест, в който се вписват интересни, любопитни и вдъхновяващи неделни проповеди и четива, с които се запознават енориашите при храма. Към храма функционират и занимания с деца. През май месец децата от енорията направиха благотворителен базар, с който искаха да подпомогнат събирането на средства за създаването на енорийски център при храма. Преди Великден пък заедно с викарния епископ боядисваха яйца пред църквата, като по този начин се подготвиха за посрещането на Празника на празниците – Пасха. 

Епископ Поликарп пожела на двамата нови протойереи да бъдат все така ревностни в изпълнението на своето служение, да бъдат за пример на всички свещенослужители в пределите на Софийска епархия, а новото им отличие да им бъде за смирение. „Добротолюбие“ излъчи част от литургията на живо в Facebook.

Текст: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...