Начало / Uncategorized / 8 чудотворни икони и св. мощи бяха пренесени в Киев за отпразнуване на кръщението на Киевска Рус

8 чудотворни икони и св. мощи бяха пренесени в Киев за отпразнуване на кръщението на Киевска Рус

8 чудотворни икони и свети мощи бяха пренесени в Киево-Печорската лавра в чест на 1030-та годишнина от  кръщението на Киевска Рус.

По време на пресконференция митрополитът на Бориспъл Антоний посочи, че сред светите мощите са тези на св. Владимир Велики, „покръстител на Рус“ и мощите на св. Климент Папата Римски, които свети Владимир получи като подарък, когато през 988 г. е получил Свето Кръщение в град Херсон. „Той пренесъл мощите в Киев, където дълго време те останаха единствените мощи, които обединиха всички новопокръстени православни в земята Киевска Рус“.

Освен това, стъпалото на апостол Андрей от Одеса, припомняйки кога свещеният апостол прекосил Днепър и пристигна на мястото, където Киев стои днес и пророчески заявил, че Божията благодат един ден ще посети това място.

Икона, съдържаща частица от мощите на св. Андрей, както и Св. Кръст.

Чудотворната Зименска икона на Божията майка, която свети Владимир е подарила на своя син за сватбата му, също е част от тържествата. Иконите и мощите ще бъдат оставени в Киево-Печорската лавра за поклонение.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...