Начало / Uncategorized / Архиепископът на Финландия: Настоящето изисква от нашите църкви да гледаме напред

Архиепископът на Финландия: Настоящето изисква от нашите църкви да гледаме напред

Архиепископът на Хелзинки и цяла Финландия Лъв говори на 19-ия Общоамерикански съвет на Православната църква на Америка. 

В словото си той каза:

„Тертулиан казва: „Какво общо има между Атина и Йерусалим“? По същият начин може да попитате защо днес ви говоря аз.

Православната църква на Америка има много и разнообразни членове, в три страни, разположени на цялото земно полукълбо, Финландската църква служи само в една страна, със все повече и повече международно население, от което повече от четвърт живее само в метрополисът Хелзинки. Ние сме под каноничната защита на Константинопол; но не сме свързани нито с Константинопол, нито с Русия. Вярно е, че една от нашите енории, Иломанци, селището на св. Илия, е основана през 1492 г. – същата година Колумб открива вашия континент; но това е вашият език, който се говори по света; докато финландците са най-известни с това, че са тихи. И така, какво трябва да сподели Църквата във Финландия с Църквата в Америка?

Факт е, че днес имаме специално призвание сред православните църкви. За разлика от други православни църкви Финландската църква няма голямо православно население, което да ни поддържа, нито големи паметници, които съществуват в продължение на хиляди години, за да ни пазят в паметта на хората. За разлика от други православни църкви, ние получихме уникалното предизвикателство да видим Православието като малцинствена църква (дори сред християните в нашите държави). Настоящето изисква от нашите две църкви, за разлика от други православни църкви, не да се фокусираме върху миналото, а върху бъдещето. В Америка, както и във Финландия, от нас се изисква да евангелизираме хората, ако искаме да оцелеем. Или да използваме изразът на Тертулиан отново – нашите две църкви нямат лукса да живеят нито в Атина, нито в Йерусалим.“

297253.p

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...