Начало / Uncategorized / Не смеете да ни направите нищо – Христос владее над нас (Униние)

Не смеете да ни направите нищо – Христос владее над нас (Униние)

Когато скръбта ни завладее, нека не ѝ се подаваме

Известният руски светец от 19-ти век, Серафим Саровски (1759-1833 г.), казва за себе си: „Не знам нищо“. Тези думи са забележителни, идващи от отшелника, който е най-търсеният духовен съветник на неговото време, дори и царят го е търсил за съвет. Но св. Серафим признава, че той е само „черупка“, от която нищо добро не е излязло, доброто е от Бога.

Като духовник съм разтревожен от разбирането ми, че аз съм лош пример за другите и всеки ден ми се струва, че не живее в мен образа на Христос. Все пак аз съм принуден да изглежда, че живея всеки ден с радост в сърцето. Също така съм принуден да проповядвам, да преподавам и да пиша за Господа и да се опитвам да се доверя на Бога. Опитвам се, както мога най-добре, да си спомня думите: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ (Филипяни 4:4).

Опитвам се да си спомня думите за Христос на св. Василий Блажени, чиито свети мощи се намират в Катедралата „Свети Василий“ на Червения площад, който казва: „зимата е студена, но раят е сладък“. Знаейки, че истинското възнаграждение идва само от Бога, аз се старая да не бъда нещастен, когато не получавам разбиране от моите близки, като си спомням, че съм призован да дам на другите, това, което искам да получа.

Подобно на св. Антоний Велики, аз викам към Бога: „Къде си Ти?“ И през цялото време плава в реката на благодатта. Искам да бъда приятел на Бога, но често се чувствам като орелчето, което е било изтласкано от гнездото от майката орлица.

И все пак аз се утешавам от съвета на св. Серафим, който дава наставления на духовните си чада с думите: „Когато ни завладее скръбта, нека не се предаваме, а по-скоро окрилени и защитени от светлината на вярата, нека с голяма смелост да кажем на духа на злото: „Какво сте вие ​​за нас, вие, които сте отделени срещу Бога, избягали от рая и роби на злото? Не смеете да ни направите нищо – Христос, Божият Син, владее над нас и над всички. Оставете ни. Ние сме станали непоколебими чрез правдата на Неговия кръст. Поразяваме змията в главата.““

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир е на повече от 180 години. Казват за ...