Начало / Uncategorized / Румънският епископ Дамаскин: Фалшивите новини могат да опетнят човешкото достойнство

Румънският епископ Дамаскин: Фалшивите новини могат да опетнят човешкото достойнство

В интервю Негово преосвещенство епископ Дамаскин посочи необходимостта и важността от отговорна журналистика.

Самият бивш редактор на новинарското радио „Тринитас“ (2001-2004 г.), настоящ помощник в диоцеза на Сучава и Радуйти подчерта, че „фалшивите новини могат да опетнят човешкото достойнство“, като по този начин имат вредни последици за плановете ни, семействата ни, живота ни.

„Можете да си представите и трябва да разбираме, една наша дума може да насърчи, но също така може да навреди или дори да унищожи, почти безвъзвратно“, каза епископ Дамаскин.

Румънският епископ заяви, че журналистите са „високопоставена гилдия“, защото всички те са призовани да бъдат „посланици на добрите новини“.

„Добро означава честност, безгранична, непримирима, без измама, без маркетингов интерес, не недостоен отговор на нечестните хора“.

Епископ Дамаскин каза за  журналистите, които вършат добре работата си, че имат задължението да „преобръщат другите хора и дори онези, които не са почтени“.

„Също така силно вярвам, че добрите, чисти души носят радост, светлината, която те излъчват (аз също мога да кажа истината) те ще получат добро слово от Този, Който е Словото. Страхувам се обаче, че онези, които нямат, едва ли ще видят Божието лице. Но нека вярваме, че честните ще триумфират, казвам това като колега на гилдията“, каза епископът.

Епископ Дамаскин (37 г.) е епископ на Румънската църква в Сучава и Радуйти. Той беше ръкоположен на 23 юли 2017 г.

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...