Начало / Новини / Православните йерарси в Канада отправиха послания по повод поредната стрелба в Торонто

Православните йерарси в Канада отправиха послания по повод поредната стрелба в Торонто

13 хора бяха ранени, а трима загинаха, след като бе открита стрелба на натоварена улица в Торонто в неделя вечер. 18-годишна жена на име Рейс Фалън и десетгодишно момиче загинали трагично по време на стрелбата, както и 29-годишният Фаисал Хюсеин, заподозреният стрелец, по-късно бе открит мъртъв. 

Кметът на Торонто Джон Торъри написа в Twitter: „Градът ни винаги ще бъде устойчив срещу такива атаки, това не означава обаче, че такова страхливо действие, извършено срещу нашите жители, е по-малко болезнено – това е атака срещу невинни семейства и целият ни град“.

В отговор на трагедията, православните йерарси от Торонто публикуваха своите съболезнования и думи на пастирска утеха.

Румънската православна диоцеза на Канада публикува изявление, включващо думите на Негово Преосвещенство епископ Касиан:

296937.pС голяма тъга румънската православна диоцеза на Канада научи за неотдавнашното трагично събитие, което се състоя снощи в Торонто, Канада. Епископ Касиан с християните и вярващите на румънската православна епископада в Канада са солидарни с онези, които са засегнати от тази трагедия. Епископ Касиан призова духовенството и вярващите в румънската православна църква да се помолят за всички засегнати и за онези, които са загубили живота си в трагичния инцидент в Торонто, който остави двама мъртви и 13 ранени.

Изявление на Негово Високопреосвещенство архиепископ Сотириос от Гръцката православна метрополия в Торонто гласи:

Вчерашната вечер се случи ужасяващо насилие. Двама невинни хора изгубиха живота си: 10-годишно момиче и 18-годишна жена. Молим се за упокоение на душите им и изказваме искрените си съболезнования на семействата и приятелите им. Самият стрелец също е изгубил живота си; ние също се молим за него и скърбим за трагедията, която накара някого да извърши такова зло деяние. Нашите мисли и молитви също са с ранените и смирено се молим на нашия милостив и любящ Господ Иисус Христос да възстанови напълно здравето им. Вярата в Бога и любовта към ближния може да ни помогне да преодолеем такива трагедии; любовта и прошката винаги ще позволят на доброто да тържествува над злото и светлината да изпревари тъмнината.

Негово Високопреосвещенство завършва с думите си: „Нека да се молим за онези, които вече не са с нас, и да утешаваме всички, засегнати от тази стрелба“.

Снимка: Tony Smyth/CBC

За Ангел Карадаков

Виж още

Александрийската патриаршия апелира за помощ за неваксинирани деца в Африка

Във време, когато цялата ни планета е засегната от пандемията от коронавирус, а по цял ...