Начало / Интереси / беседи / Който търси Бога не е лишен от никое благо

Който търси Бога не е лишен от никое благо

С пет или – според други евангелисти – шест хляба Иисус Христос насища в пустинята пет хиляди души, без жените и децата. Всички те не се насищали да слушат поученията на Господ.

Защото слушали за новия свят на любов, човеколюбие и мир, който предлага Христос. Били погълнати от думите за вечен живот и забравили, че изобщо не били яли. Учениците се обезпокоили и Христос сред пустинята наситил пет хиляди души с две риби и пет хляба. И дори останали дванадесет коша, по един за всеки ученик.

Това действително било чудо! Но най-голямото чудо било словото – словото за любовта, което е балсам за душата, успокоява страстите, просветява ума, бронира волята и развива надеждата. В богослужебния живот на нашата Църква всеки път, когато извършваме петохлебие, си спомняме това събитие. Когато ставаме свидетели на това чудо, тогава оставяме място за освещаващата благодат на нашия Господ, за да се изградят в нас покаянието, любовта, надеждата и най-вече отговорността за това, което се случва около нас.

И тогава ние, които действително притежаваме опита, че Христос живее в нас и ни преобразява, не се успокояваме. Борим се с последователност и любов да преобразим и света около нас. С колкото сили имаме. И Бог многократно умножава нашето малко усилие, както петте хляба и двете риби в пустинята!

Материалът е със съкращение. 

Апостол Папаконстантино, митрополит на Поляна и Кукуш

Из книгата „Ако не чуят как ще повярват“

За Ангел Карадаков

Виж още

С благоуханията на любовта и щедростта

И в третата неделя след Христовото Възкресение то продължава да вълнува душите ни и остава ...