Начало / Uncategorized / Днес завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра

Днес завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра

На 22.07. завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра. Тя е посветена на 30-годишнината от възстановяването на монашеския живот в Киево-Печорската лавра, 1035-годишнината от рождението на Св. Антоний Печорски и 1030-годишнината от покръстването на Киевска Рус.

Конференцията беше открита от Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, поздравителни слова и патриаршеска богословия изпрати Йерусалимският патриарх Теофил III, слова за отбелязване на празникът изпрати и игуменът на манастирът „Св. Пантелеймон” на Атон, митрополит Калистос Уеър и др.

В конференцията взеха участие видни учени и духовници от Светата Атон и от църквата на Светия Гроб в Йрусалим, както и от Великобритания, САЩ, Русия, Беларус, Гърция, Израел, Австрия, Германия, Румъния, България, Молдова, Полша, Сърбия, Чехия, Грузия. Над 80 известни учени от 15 страни. Сред тях бяха Директорът на Международния институт за атонско наследство Сергей Шмило, видният руски изкуствовед А. Л. Лидов, Н.В. Верещагина и редица други. Сред участниците в конференцията беше и редакторът на сайт „Добротолюбие“ Николина Александрова.

Сергей Шлило се обърна към присъстващите с думите „днес се навършват две дати: раждането на монашеския живот в Русия и възраждането на живота в Киево-Печорската лавра, след десетилетия на атеизъм, след десетилетия на забрана за църковна проповед. След всичко това идва 1988 г., която можем да наречем Божие чудо, когато забраната за вярата и църквата, бленувана от мнозина, през тази година бе дадена възможност за възраждането на Киево-Печорската лавра, както и много други светилища, и от този момент монашеството се съживи.

Тези дати също съвпадат с отбелязването на 1030-то годишнина от покръстването на Киевска Рус…“.

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Св. Възнесение“ с. Баница отправя покана

Покана на 19.10.2019г.в 9.00 храм Св. Възнесение с. Баница ще се отслужи  утрено богослужение, св. ...