Начало / Uncategorized / Днес завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра

Днес завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра

На 22.07. завърши международната конференция в Киево-Печорската лавра. Тя е посветена на 30-годишнината от възстановяването на монашеския живот в Киево-Печорската лавра, 1035-годишнината от рождението на Св. Антоний Печорски и 1030-годишнината от покръстването на Киевска Рус.

Конференцията беше открита от Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, поздравителни слова и патриаршеска богословия изпрати Йерусалимският патриарх Теофил III, слова за отбелязване на празникът изпрати и игуменът на манастирът „Св. Пантелеймон” на Атон, митрополит Калистос Уеър и др.

В конференцията взеха участие видни учени и духовници от Светата Атон и от църквата на Светия Гроб в Йрусалим, както и от Великобритания, САЩ, Русия, Беларус, Гърция, Израел, Австрия, Германия, Румъния, България, Молдова, Полша, Сърбия, Чехия, Грузия. Над 80 известни учени от 15 страни. Сред тях бяха Директорът на Международния институт за атонско наследство Сергей Шмило, видният руски изкуствовед А. Л. Лидов, Н.В. Верещагина и редица други. Сред участниците в конференцията беше и редакторът на сайт „Добротолюбие“ Николина Александрова.

Сергей Шлило се обърна към присъстващите с думите „днес се навършват две дати: раждането на монашеския живот в Русия и възраждането на живота в Киево-Печорската лавра, след десетилетия на атеизъм, след десетилетия на забрана за църковна проповед. След всичко това идва 1988 г., която можем да наречем Божие чудо, когато забраната за вярата и църквата, бленувана от мнозина, през тази година бе дадена възможност за възраждането на Киево-Печорската лавра, както и много други светилища, и от този момент монашеството се съживи.

Тези дати също съвпадат с отбелязването на 1030-то годишнина от покръстването на Киевска Рус…“.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...