Начало / Uncategorized / Без Евхаристията няма живот

Без Евхаристията няма живот

Св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски

В бъдещото Царство Христово няма да има вече нужда от причастяване с Тялото и Кръвта Христови, защото всички удостоили се ще бъдат в най-тясно общение с Него и ще се наслаждават на предвечната светлина на Живоначалната Троица, изпитвайки такова блаженство, каквото не може да се изрази с думи, нито да се постигне с нашия немощен ум. „О, Пасха велика и свещена, Христе! О! Мъдросте и Слово Божие и Сило! Дай ни истински да се причастяваме с Тебе в невечерните дни на Твоето Царство!”. Колкото повече се намира човек под въздействието на благодатта на причастието и колкото по-тясно се е съединил с Христа, толкова повече той ще се наслаждава на общението с Христа и в Бъдещото Царство.

Съединявайки се духом и телом с Христа в настоящия живот, духом и телом ще бъдем с Него и в бъдещия живот. Благодатните струи на животворящите тайни на Тялото и Кръвта Христови са източник на нашата вечна радост в общението с възкръсналия Христос и съзерцаване на Неговата слава. Приетите от нас истинско Тяло и истинска Кръв Христови стават част от великото Тяло Христово. Ние се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови (в светите тайни), за да станем сами членове на Тялото Христово (Църквата). 

Божествената Евхаристия, приношението на безкръвната жертва и причастяването с нея, освещава и укрепва участниците в нея, прави вкусващите Тялото и Кръвта Христови истински членове на Тялото на Неговата Църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...