Начало / Коментар / Хиляди почетоха св. пророк Илия в Петрич

Хиляди почетоха св. пророк Илия в Петрич

За много от нас летните месеци са свързани с почивка. Море, планина или просто отмаряне под знойна сянка далеч от работа и ангажименти. За някои хора обаче летният календар е определен от различните църковни празници, които са изпъстрили цялото лято. За едни такива хора, които не се ръководят по отпуската си, за да усетят, че е лято, а по църковните празници в него, ще ви разкажем в следващите редове.

„Дойде ли Петровден значи и св. Илия е близо, а мине ли Илинден, чакаме Успение Богородично. След Голяма Богородица лятото си отива”, така хората в Петрич определят своя летен кръг, по тези празници и определят своя делник. Те им служат като компас, с който минават през особено горещите дни. В най-югозападния град температурите през лятото често достигат повече от 40 градуса. Може би и затова манталитетът на петричани е такъв – огнен. За хората в Петрич едни от големите летни празници – Илинден и Успение Богородично са свързани и с храмовите празници на два от 6-те му храма. Катедралният храм на града е посветен на успението на Божията Майка, а сгушеният в полите на Беласица храм носи името на св. пророк Илия.

DSC_1387Това е един от най-старите храмове в града. Църквата е построена през 1912 година, но според извършени намясто проучвания е доказано, че е имало на същото място и по-стар храм. По време на разкопките освен останки от по-древен храм са открити и костите на починали хора, което не е нещо необичайно, защото където има стари храмове, там са се погребвали и хора. Въпреки че храмът е отдалечен на километър и половина от града, в посока планината, за жителите на квартал Виздол това е енорийски храм. Отскоро там са подновени и неделните богослужения.

Храмът е без стенописи, но пък притежава доста стари иконостани икони, които включват както сюжети от Новия Завет, така и Старозаветни – като например цената „Кайн убива Авел”, „Адам и Ева в райската градина” и пр. Предполага се, че иконостасът е правен от местни майстори с малко дърворезба. По стените има закачени подарени икони от стотиците хора, които са поличили отговор на молитвите си, мнозина са били излекувани от болести, както и в знак на особената почит към светия пророк в Петричкия край. Над храма се намира и крепостта „Гяур Калеси“ от Първото българско царство. До църквата се намира „Тодорова поляна“. Храмът на Св. пророк Илия има своето място в историята на града. По време на турското робство храмът е опожаряван, както са постъпвали турците и с другите храмове.

DSC_1458Местните разказват, че в миналото е имало традиция, която до края на XX в. е била ревностно спазвана – правело се е литийно шествие от единия край на града до храм „Св. Илия”, където бил отслужван молебен за дъжд. „Нямаше година, в която да не се бяхме помолили за дъжд и докато се приберем по домовете си вече да не е заваляло”, споделят възрастни свещеици от града. За много от хората св. пророк Илия е и закрилник на града, въпреки че официалният празник е на 6-ти май – Гергьовден. Св. Георги, заедно със св. Николай, св. Петка и св. Илия се считат за покровители и застъпници пред Бога за югозападния град. Храмът „Св. Илия” е разположен от западната страна на града, а манастирът „Св. Петка Търновска” от източната му страна. Според местните в старо време петричани са изградили тези храмове, за да може градът им да бъде пазен и съхраняват от всякакви беди и опасности.

Иначе тържествата за Илинден в града започнаха още от 19 юли, когато бе отслужена тържествена вечерня. Статици вярващи минаха през храма, поклоониха се на иконата на светия пророк и се помолиха за здраве и спасение, за себе си и за близките си. Мнозина осветиха петохлебия, погачи и прочетоха молитви за успех и здраве. От вечерта започнаха и тържествата в квартал „Виздол”, който счита Илинден за свой празник. До късно вечерта се виеха кршни хора под мелодиите на известните на всички ни македонски песни. Тази година на тържествата бе отворен и благотворителен базар, който събира средства за изграждането на паметник на апостола на свободата Васил Левски, в града.

DSC_1487На 20 юли тържествената св. литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. Той бе в съслужение със свещеници от града и околията, а в края на богослужението припомни дивния живот на светия пророк, като даде за пример неговата самоотверженост, ревност по Бога и силна молитва, която винаги бива чута от Христа. На православните християни бе раздаден и корбан за здраве. Традиционно, ако Илинден се падне в петък или сряда, благословеното ястие е или от боб или риба.

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Изпълват се 145 г. от кончината на Ловчанския митрополит Дионисий

На 29 май се изпълват 145 г. от кончината на Ловчанския митрополит Дионисий, съобщи официалният ...