Начало / Новини / В Монтана пристигнаха мощите на св. Герман от Аляска

В Монтана пристигнаха мощите на св. Герман от Аляска

С камбанен звън вчера духовенството в Монтана, предвождано от видинския митрополит Даниил, посрещна пред храма „Св. св. Кирил и Методий” епископа на Ситка и Аляска Давид. С вдигната икона на „Свети Герман” архиереят влезе в църквата, където реликвата бе изложена за поклонение от миряните. От вчера във Видинска митрополия ще се съхранява частица от мощите на Свети Герман Аляскински и това е първата светиня, която владиката Даниил получава в скъп дар след въдворяването му в епархията.

Той е много добър приятел с епископ Дейвид от времето на служението му в Америка като викарий на митрополит Йосиф. Американският висш духовник изрази приятното си впечатление, че го посрещат толкова монашестващи братя и сестри, защото монашеството е голяма скъпоценност за църквата. Преди да дойде в Монтана, епископът се включил в празничната архиерейска литургия в храма Света Марина в Пловдив.

37361102_879408448919290_6544549892948230144_nРуският монах Герман, живял ХVІІІ и ХІХ век, е сред първите мисионери на православната църква в Америка. Той е голям светец, застъпник на вярващите. Още приживе е почитан и обичан от хората, заради безбройните си добрини. След смъртта му също се случват много чудеса, разказва митрополит Даниил. В днешни дни светецът се явил на туристи, които се изкачвали на един връх в Аляска и ги предупредил, че скоро ще се извие буря. Въпреки че времето било ясно, хората послушали стареца и се върнали в хижата. Там видели неговата икона и разбрали, че са опазени от чудо. След време приели православната вяра.

По информация на Дарик. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...