Начало / Новини / В Монтана пристигнаха мощите на св. Герман от Аляска

В Монтана пристигнаха мощите на св. Герман от Аляска

С камбанен звън вчера духовенството в Монтана, предвождано от видинския митрополит Даниил, посрещна пред храма „Св. св. Кирил и Методий” епископа на Ситка и Аляска Давид. С вдигната икона на „Свети Герман” архиереят влезе в църквата, където реликвата бе изложена за поклонение от миряните. От вчера във Видинска митрополия ще се съхранява частица от мощите на Свети Герман Аляскински и това е първата светиня, която владиката Даниил получава в скъп дар след въдворяването му в епархията.

Той е много добър приятел с епископ Дейвид от времето на служението му в Америка като викарий на митрополит Йосиф. Американският висш духовник изрази приятното си впечатление, че го посрещат толкова монашестващи братя и сестри, защото монашеството е голяма скъпоценност за църквата. Преди да дойде в Монтана, епископът се включил в празничната архиерейска литургия в храма Света Марина в Пловдив.

37361102_879408448919290_6544549892948230144_nРуският монах Герман, живял ХVІІІ и ХІХ век, е сред първите мисионери на православната църква в Америка. Той е голям светец, застъпник на вярващите. Още приживе е почитан и обичан от хората, заради безбройните си добрини. След смъртта му също се случват много чудеса, разказва митрополит Даниил. В днешни дни светецът се явил на туристи, които се изкачвали на един връх в Аляска и ги предупредил, че скоро ще се извие буря. Въпреки че времето било ясно, хората послушали стареца и се върнали в хижата. Там видели неговата икона и разбрали, че са опазени от чудо. След време приели православната вяра.

По информация на Дарик. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отбелязваме празника на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В храмовете и ...