Начало / Новини / Варна посрещна мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски

Варна посрещна мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски

С Архиерейска света Литургия започна утрото на 18 юли 2018 г., давайки начало на радостното и тържествено посрещане на честните мощи на двама просияли в ново време светци – света блажена Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, преставили се в Господа в средата на 20 век. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Митрополитската катедрала в съслужение с храмовото духовенство.

Малко преди обяд, ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска митрополия и протойерей Константин, придружаващ честните мощи от Елистинска и Калмицка епархия, пренесоха мощите на свети Лука и света Матрона в Катедралния храм „Успение Богородично“, придружавани от множество духовници, дошли от цялата епархия. Преди да бъдат внесени в храма, мощите бяха посрещнати от митрополит Йоан. На тържественото посрещане присъстваха множество християни.

027Митрополит Йоан благодари в лицето на протойерей Константин на Негово Високопреосвещенство Елистинския и Калмицки архиепископ Юстиниан за възможността частици от мощите на тези велики светци да дойдат във Варна и в епархията и да престоят до 10 август тази година.

Архиереят разказа част от живота на дивните светци, които са били изпълнени с множество премеждия и трудности. Света блажена Матрона е една от най-почитаните светици в Руската православна църква, наречена от свети Йоан Кронщадски „осми стълб на Русия“. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че изключително много вярващи всекидневно посещават мощите на света Матрона, намиращи се в Покровския ставропигиален женски манастир в град Москва, Русия.

Текст и снимка: Варненска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...