Начало / Новини / Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска – Негово Преосвещенство Давид, съобщи БНР.
 
Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Монана. Те са вградени в икона на светеца, а дарението е свидетелство, че църквата е едно:
„Далече е просиял Св. Герман, но той е светец на цялата църква. Покровител е и се моли за всички хора… Това, което е характерно за него е, че с изключителна всеотдайност се посвещава първо на хората, които са били там, защото са били изключително много експлоатирани местното население от търговците. Монасите, които отиват, застават в защита на местното население. Множество интриги, множество трудности им се налага да преодолеят, но съвсем всеотдайно се трудят за просвещаването най-напред на местното население на Аляска – алеутите, голяма част от които са православни християни. Това е един от най-известните и разбира се най-почитани светци в Америка, защото това е първата православна мисия на този континент“ – каза за радио Видин Негово Високо Преосвещенство митрополит ДаниилМощите на Св. Герман Аляскински ще останат за поклонение тази нощ в Монтана, след което ще бъдат пренесени във Видин. Утре в 8:30 часа мощите ще бъдат посрещнати тържествено в катедралния храм „Св. Димитър“, където ще останат за постоянно. От 9 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи архиерейска света литургия в съслужение с епископа на Ситка и Аляска.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...