Начало / Uncategorized / Баптист притежава патентното право за образа на стареца Арсений (Бока)

Баптист притежава патентното право за образа на стареца Арсений (Бока)

Румънската православна църква се бори за правото да използва името и образа на стареца Арсений (Бока).

Църквата води битка срещу частно лице, което притежава правото да използват името и образа на духовника, които са били регистрирани в Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз.

Старецът Арсений, който умира през 1989 г., е един от големите румънски духовни бащи от времето на комунизма и днес е почитан като светец, макар че все още не е канонизиран. Хиляди поклонници посещават манастира Прислоп, където е погребан. Един от образите му започна да мироточи през май 2015 г, също така редица чудеса се случват на гроба му.

Но сега неговият образ и името му не могат да бъдат използвани, тъй като румънски баптист е патентовал името и образът му.

Полицията е викана в манастира два пъти тази година, а също и в магазин в западния град Арад през май. Даниел Георги, един от двамата собственици на патента върху името и образа на стареца Арсений, се оплаквал, че манастирът и магазинът продават образи на стареца без подходящия лиценз. Той подал повече от 100 жалби срещу църкви и магазини. По думите му, той правел това, за да изкара на яве черния пазар, който според него генерира доходи за Църквата от 40 милиона евро годишно.

Румънската православна църква е образувала съдебно дело срещу собственика на запазената марка и смята да ускори неизбежната канонизация на стареца Арсений, за да разреши проблема по-бързо.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...