Начало / Uncategorized / Съветите на св. Паисий Светогорец

Съветите на св. Паисий Светогорец

Един млад монах сподели с мен за обща духовна полза, че на 4 април 1983 г. посетил Стареца в килията му само за да получи благословението му, тъй като много го ценял и горещо го обичал.

Старецът Паисий го приел в гостната, където посрещал всички поклонници, когато времето е лошо. Почерпил го с локум и орехи и го попитал защо е дошъл.

Монахът отговорил:

– Отче, искам да Ви помоля за нещо, но не зная дали ще можете да го направите. Единственото, за което съм дошъл, е да ми дадете своето благословение.

О. Паисий коленичил до него, нежно взел главата му в ръцете си и му казал:

– Христос да те благослови.

Тогава прекръстил главата му и добавил:

– С цялото си сърце желая в красивата градина на Света Богородица ти да бъдеш като агнец, украсен с всички добродетели. Старецът продължил със следните съвети:

св.паисий1. Всеки ден се грижи за очистването на душата си.

2. Стреми се да следваш Божествената правда, а не логиката, защото само тогава Христовата благодат ще дойде при тебе.

3. Преди да направиш нещо, помисли дали Христос иска да го правиш и тогава постъпи съобразно с това.

4. Упражнявай се в придобиването на съвършено послушание, за да можеш по-късно да говориш на другите за послушанието.

5. Когато казваш някому „не“, то трябва да бъде „не“, и „да“ да бъде „да“. Без да се преструваш, казвай това, което мислиш, дори когато то наранява другия; казвай го по благороден начин и обяснявай какво си искал да кажеш.

6. Стреми се да поддържаш следното духовно достойнство: винаги обръщай внимание на това, което харесва на братята ти монаси, а не на тебе самия.

7. Всеки ден чети по една глава от Новия Завет за очистване на душата.

8. Не гледай какво правят другите хора, не изследвай как го правят, нито защо. Твоята цел е очистването на душата ти и съвършеното подчиняване на твоя ум на Божествената благодат. Прави всичко в името на тази цел: моли се, чети, смирено казвай Иисусовата молитва, осъзнавайки, че имаш абсолютна нужда от Божията милост. С други думи, обръщай сериозно внимание на своята духовна работа. Ако изпълняваш всички тези неща, Христовата благодат ще дойде в необходимото време, което само тя знае. Христос трябва по някакъв начин да бъде “подтикнат” от нашата любов, благост и смирение, и само тогава ще ни дари Своята благодат. Освен това предавателят и приемникът (а това са Христос и нашата душа) трябва да бъдат на една и съща честота: монахът трябва да прави това, което Христос му казва, и тогава Христос ще прави това, за което монахът Го моли, но това е възможно само ако техните “честоти” са еднакви. В противен случай “батериите” ще се харчат напразно (т.е. поклоните, молитвите, постът и всичко друго от този род няма да принесе никаква полза).

Из книгата: „Старецът на Паисий от Св. Гора“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...