Начало / Uncategorized / Можем ли сами да тълкуваме Св. Писание?

Можем ли сами да тълкуваме Св. Писание?

„Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата“ (2 Тим. 3:16).

Словото Божие или Св. Писание е „път, истина и живот“. В него се открива на нас тайната на Божеството, – тайната на троичността на Бога, един по съществото си, тайната на Неговите изумителни безконечни съвършенства; на Неговите изумителни действия: творението, промишлението, изкуплението, извършване на чудеса. В него са тайните на видимия и невидимия мир, веществения и духовния: тяхното произхождение от нищо, техните съществувания и взаимни отношения, тяхната преминала, настояща и бъдеща съдба. 

Най-сетне в него е открита тайната на битието на човека: в началото на каква висота е бил поставен той от Твореца, в каква бездна е потънал поради своя грях, как отново е възстановен и ще продължава да се възстановява в продължение на вековете с безконечната благост и премъдрост Божия и какво го очаква в задгробния живот. На кратко казано, в него се съдържа всичко това, което е необходимо да знаем за нашето спасение. 

Св. Писание е път, истина и живот, но в ръцете на невежия или злонамерения човек, то не може да бъде такова. То, както и всяка друга вещ, може да принесе и полза и вреда. Например, огънят е вещ не само полезна, но и необходима за човека, а между това, той може да причини и страшни вреди, или по наше неумение как да го употребим, или по непредпазливост, или по човешка злоба… Ножът например е нам полезен и потребен, но със същия нож, както с всички остри оръдия, се извършват ужасни престъпления – убийства. Значи, всичката сила не е в нещата, а в това, как се ползваме ние от тях. Без вода да живее човек е невъзможно, но в нея често човек свършва живота си, като се удави, пък даже и други удавя. И малко ли са нещата, които, ако се употребяват разумно, грамадна полза ще принесат на човека; а ако се употребяват в зло, те са гибелни за човека. Същото може да се каже относително и за св. Писание: от ненадлежното ползване с него, а още повече и злоупотреблението с него, то може да послужи за погибел на човека. 

book-1209805_960_720Подвижниците на вярата и благочестието в делото на своето спасение са се ръководили от св. Писание и са се спасили; обаче те са се ръководели от него и са разбирали не по своето тълкуване и разбиране, както това вършат протестантите, а тъй както са го изяснили св. църковни отци и както е заповядала св. Църква да го разбираме и се ръководим от него: „Аз не бих повярвал  в Евангелието, ако в туй да не би ме убедил гласът на православната църква“, казва за себе си блаж. Августин. А тези, които в делото на своето спасение искат да се ръководят от св. Писание, но го разбират по собствения си разум – не съгласно с гласът на св. Православна църква, те са паднали в много грешки и заблуждения и чрез това са погубили себе си за вечен живот.

Така например Лутер, като тълкувал св. Писание по своето разбиране, почнал да учи, че човекът се оправдава само с вяра, а не и с добри дела и дошъл до там, че отхвърлил цялото писание на св. ап. Яков, видоизменил някои стихове от св. Писание и образувал протестанството, от което се родили много секти. А при свършека на своя живот Лутер съзнал, че вероучението му е „вечен позор“ – такова дело, за което не трябва да дава отчет ни пред Бога, ни пред хората и което нанася мрачна сянка на самото Евангелие. 

За това братя, с пълна надежда ви моля: в делото на вярата и в разбирането на св. Писание, да се отвръщате от негодните бабински басни (1 Тим. 4:7), дръжте образеца на здравото учение (1 Тим. 1:13) по ръководството на нашата майка – св. Православна църква; не внимавайте на вярванията и лъжеученията на протестантите, които се стремят да изменят Христовото учение, но се покорявайте на вашите наставници (1 Петр. 2:25) – пастирите на църквата, които Духът Свети е поставил да пасът църквата на Господа и Бога, която Той е спечелил с кръвта Си (Деян. 20:28). Не се прелъстявайте от протестантските проповеди, че уж те постъпват по Евангелието и проповядват истинското Евангелско учение. Това е само една тяхна мечта, – едни думи, с които искат да покрият своето лъжеучение. Те от Евангелието и въобще от св. Писание са стъкмили такова учение, каквото св. Православна църква никога не е знаела. Предпазвайте се, да се не увлечете в техните заблуждения, за да не погинете во веки. Амин. 

Автор: свещеник Владимир Данкевич

Из книгата „Поучения за запазване на православните от протестантските заблуждения“, Самоков, 1904 г. 

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Канонизацията на св. Амфилохий (Макрис) ще бъде отбелязана на Патмос

Канонизацията на св. Амфилохий (Макрис), канонизиран от Вселенска патриаршия на 29 август, ще бъде отпразнувана ...