Начало / Новини / Антиохийският патриарх Йоан X посети Източна Гута

Антиохийският патриарх Йоан X посети Източна Гута

Антиохийският патриарх Йоан X посети Източна Гута, за да се запознае със ситуацията в района след терора. Той бе придружен както от християни, така и мюсюлмани, които по думите му са двата бели дроба на Близкия Изток и особено в Сирия, която е символ на взаимното братство и приятелство. 

Патриарх Йоан започна визитата си от храма „Св. Георги Победоносец“, където бе посрещнат от чиновници и десетки миряни, дошли да подкрепят архипастира си в първата му визита след терористичните нападения и войната в страната. Патриарх Йоан заяви: 

Църквата трябва да остане свидетел на Господа Иисуса Христа. Тя ще остане непоколебима в живата вяра на своя народ. Силни ветрове няма да могат да я изкоренят от тази свята земя… Сирия е страна на мир и съвместно съществуване.

патриархПатриарх Йоан посети и църквата „Св. Пророк Илия“, която бе напълно унищожена. Той изрази съжалението от това, което терорът е причинил на християнските храмове и манастири в района, както и причиненото от езика на омразата и унищожението, което няма нищо общо с религията или морала. Патриархът изрази надеждите си в скоро време всичко да започне да бъде възстановявано и на местата си да бъдат възстановени както православните храмове, така и разрушените джамии и домове на стотици сирийски граждани. „Това завръщане по домовете ще се осъществи чрез любовта и взаимната подкрепа на народа  – християни и мюсюлмани“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...