Начало / Новини / Кметът на Добрич и Варненският митрополит Йоан ще обсъдят изграждането на нов православен храм в Добрич

Кметът на Добрич и Варненският митрополит Йоан ще обсъдят изграждането на нов православен храм в Добрич

Изграждането на нов православен храм в жилищен комплекс „Добротица“ в Добрич ще бъде обсъдено в понеделник на среща между кмета Йордан Йорданов и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в митрополията във Варна, съобщава Община ДОБРИЧ.

Идеята за нов храм в един от кварталите на Добрич е на инициативен комитет. Тя датира повече от година и е подкрепена от кмета на града. Архитектурният проект в идейна фаза е дело на Арх. Петър Николов от Община Добрич и се предоставя безвъзмездно в името на каузата. В Общия устройствен план е отредено място за новия храм, който ще се намира в центъра на комплекс „Добротица“.

kmetyt-iordanov-i-mitropolit-ioan-shte-obsydqt-izgrajdaneto-na-nov-pravoslaven-hram-v-dobrich_4633Проектът предвижда храмът да бъде кръстокуполен със застроена площ от 220 кв. м. и да е разположен в парцел за озеленяване на църква съгласно действащия подробно – устройствен план на жилищен комплекс „Добротица“. Сградата на храма ще бъде симетрична с камбанария и купол. Проектът е изработен в съответствие с изискванията на православния канон и в традициите на българската православна църква. Предстои идейният проект да бъде одобрен от Митрополит Йоан. Храмът ще бъде изграден с волята и желанието на дарители.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...