Начало / Новини / Кметът на Добрич и Варненският митрополит Йоан ще обсъдят изграждането на нов православен храм в Добрич

Кметът на Добрич и Варненският митрополит Йоан ще обсъдят изграждането на нов православен храм в Добрич

Изграждането на нов православен храм в жилищен комплекс „Добротица“ в Добрич ще бъде обсъдено в понеделник на среща между кмета Йордан Йорданов и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в митрополията във Варна, съобщава Община ДОБРИЧ.

Идеята за нов храм в един от кварталите на Добрич е на инициативен комитет. Тя датира повече от година и е подкрепена от кмета на града. Архитектурният проект в идейна фаза е дело на Арх. Петър Николов от Община Добрич и се предоставя безвъзмездно в името на каузата. В Общия устройствен план е отредено място за новия храм, който ще се намира в центъра на комплекс „Добротица“.

kmetyt-iordanov-i-mitropolit-ioan-shte-obsydqt-izgrajdaneto-na-nov-pravoslaven-hram-v-dobrich_4633Проектът предвижда храмът да бъде кръстокуполен със застроена площ от 220 кв. м. и да е разположен в парцел за озеленяване на църква съгласно действащия подробно – устройствен план на жилищен комплекс „Добротица“. Сградата на храма ще бъде симетрична с камбанария и купол. Проектът е изработен в съответствие с изискванията на православния канон и в традициите на българската православна църква. Предстои идейният проект да бъде одобрен от Митрополит Йоан. Храмът ще бъде изграден с волята и желанието на дарители.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...