Начало / Uncategorized / Известният гръцки готвач Акис Петрецикис се среща с монаха „главния готвач на Св. Гора“ Епифаний от Милопотамос

Известният гръцки готвач Акис Петрецикис се среща с монаха „главния готвач на Св. Гора“ Епифаний от Милопотамос

Известният гръцки готвач Акис Петрецикис започна месец юли на Атон в компанията на отец Епифаний от килията „Милопотамос“ на Великата лавра, който е наречен „Атонският главен готвач“ или „Готвачът на Св. Гора“.

Акис Петрецикис е победител в конкурса за готвене на MasterChef за 2010 г. в Гърция и водещ на няколко телевизионни готварски предавания, което му донесе международна репутация. Той също така е автор на няколко книги s рецепти.

Главният готвач Петрецикис публикува в Instagram снимка с отец Епифаний, като написа

„Старецът Епифаний от Милопотамос е готвач на Света Гора… Той ни прие в килията си с отец Йоаким с вино от неговата продукция, с картофена яхния и изстудена диня. По този начин разбирате, че храната не е вкусна от многобройните съставки, а от хората, които имаме до нас“.

Отец Епифаний е може би най-известният монах от Атон заедно с игумена Ефрем от манастира Ватопед, но по съвсем различни причини. Почитател на вината, произведени от лозята от Атон и изнасяни из цяла Европа, отец Епифаний е също талантлив готвач с международни рецепти и най-добрият посланик на атонската кухня в чужбина.

Той се радва на сърца и стомаси във Франция, Италия, Великобритания, Испания, Германия и другаде по света. Готвил е в известни ресторанти в цяла Европа по покана на известни готвачи, а книгата му за кухнята на „Градината на Божията майка“ е преведена и публикувана на седем езика. Само на празника на Света Богородица, проведен в Ивирионския манастир, той готви 2.5 тона риба всяка година за 4000 души.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Канонизацията на св. Амфилохий (Макрис) ще бъде отбелязана на Патмос

Канонизацията на св. Амфилохий (Макрис), канонизиран от Вселенска патриаршия на 29 август, ще бъде отпразнувана ...