Начало / Uncategorized / Известният гръцки готвач Акис Петрецикис се среща с монаха „главния готвач на Св. Гора“ Епифаний от Милопотамос

Известният гръцки готвач Акис Петрецикис се среща с монаха „главния готвач на Св. Гора“ Епифаний от Милопотамос

Известният гръцки готвач Акис Петрецикис започна месец юли на Атон в компанията на отец Епифаний от килията „Милопотамос“ на Великата лавра, който е наречен „Атонският главен готвач“ или „Готвачът на Св. Гора“.

Акис Петрецикис е победител в конкурса за готвене на MasterChef за 2010 г. в Гърция и водещ на няколко телевизионни готварски предавания, което му донесе международна репутация. Той също така е автор на няколко книги s рецепти.

Главният готвач Петрецикис публикува в Instagram снимка с отец Епифаний, като написа

„Старецът Епифаний от Милопотамос е готвач на Света Гора… Той ни прие в килията си с отец Йоаким с вино от неговата продукция, с картофена яхния и изстудена диня. По този начин разбирате, че храната не е вкусна от многобройните съставки, а от хората, които имаме до нас“.

Отец Епифаний е може би най-известният монах от Атон заедно с игумена Ефрем от манастира Ватопед, но по съвсем различни причини. Почитател на вината, произведени от лозята от Атон и изнасяни из цяла Европа, отец Епифаний е също талантлив готвач с международни рецепти и най-добрият посланик на атонската кухня в чужбина.

Той се радва на сърца и стомаси във Франция, Италия, Великобритания, Испания, Германия и другаде по света. Готвил е в известни ресторанти в цяла Европа по покана на известни готвачи, а книгата му за кухнята на „Градината на Божията майка“ е преведена и публикувана на седем езика. Само на празника на Света Богородица, проведен в Ивирионския манастир, той готви 2.5 тона риба всяка година за 4000 души.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Серафим благослови нов Национален пресклуб на БТА в Петрич

С тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, беше открит Национален пресклуб на ...