Начало / Новини / Грузинската църква вече не е освободена от данъци

Грузинската църква вече не е освободена от данъци

Конституционният съд в Грузия е удовлетворил иск на религиозните малцинства и е премахнал норма от Данъчния кодекс, която включвала освобождаването на Грузинската православна църква от плащането на ДДС по време на строителни дейности на храмове и манастири, тяхното възстановяване и зографисване. 

Представители на няколко вероизповедания обжалват пред Конституционния съд с иск срещу парламента на Грузия относно целесъобразността от освобождението на православната църква от плащането на ДДС от март 2017.  Делото на Евангелска Баптистка църква на Грузия, „Грузинската църква – словото на живота“, „Църквата на Христос“, „Църквата на евангелската вяра на Грузия“, „Съюз на християнски адвентисти от седмия ден“, „Апостолически администратор на латинските католици от Кавказ“. 

Те протестират срещу факта, че от плащането на ДДС по време на строителството на храмове, тяхното възстановяване и боядисване е освободена само Грузинската православна църква.  На свой ред, ответникът – грузинският парламент – се позова на факта, че тази норма служи за признаване на специалната роля на Православната църква в историята на страната. 

tserkov-2Конституционния съд на Грузия установил, че вероизповеданията имат равни права, но се проявява специално отношение на религиозна основа. „Съдът отбелязва, че особената роля на Грузинската православна църква е свързана с историческия ѝ принос, а не да се изгради бъдещето на привилегирован правен статут на православната християнска религия“, се посочва в становището на Конституционния съд.

„Конституционният съд счита, че неравното третиране на спорните правила не са рационална връзка с посочените по-горе законни цели и е дискриминационно регулиране. Следователно нормативната мисъл на спорните разпоредби, които освобождават Грузинската патриаршия от ДДС по време на строителство на храмове и църкви, реставрацията им и изрисуването им, се признава за неконституционна в съответствие с член 14 от Грузинската конституция (забрана за дискриминация)“, казва съдът. Решението на Конституционния съд ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...