Начало / За нас / Любопитно / Полковник стана свещеник

Полковник стана свещеник

Вече ще се извършва богослужение всяка седмица в храма на Военната академия. 

Свещеник полковник от запаса Йордан Божилов е назначен за ефимерий на храма „Св. Архангели“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, София. От месец септември в него ще се извършва богослужение всеки понеделник, съобщи началникът на учебното заведение, генерал-майор Груди Ангелов. 

Последната длъжност на свещеника в армията е директор на дирекция МО, която се занимаваше със сигурността на информацията. Той е ръкоположен в дяконски чин на 27 август 2017 г. в храма „Покров Богородичен“ в Кремиковския манастир. На ръкоположението му присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. 

Йордан Божилов е роден на 24 октомври 1960 г. в гр. Лясковец, Великотърновска област. През 1982 г. завършва Висшето народно военно училище „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и е произведен в звание инженер-лейтенант. Служи в свързочния полк на Сухопътни войски в гр. Нова Загора, където командва телеграфен взвод и рота. През 1992 г. завършва Военна академия „Георги Раковски“ и се установява със семейството си в София. 

След преместването си в столицата, по време на кризата на прехода у нас, със съпругата си забелязват, че има непълнота в живота им. В процес на търсене попадат на православната литература, която отговаря на много въпроси за смисъла на живота и липсващите неща в битието им. Така постепенно усеща, че вярата и упованието в Бога, както и промяната на начина им на живот, съотвестваща на православния нравствен закон, са нещата, от които имат нужда. 

06-1През 2004 г. се дипломира с отличен успех в новоучредената магистърска програма в Богословския факултет на Софийския университет с образователно-квалификационна степен магистър по Теология, специализация „Систематическо и практическо богословие“, като защитава магистърска теза на тема „Военно духовенство“. 

Йордан Божилов със съпругата си и порасналите им деца – син и дъщеря (синът им вече семеен с деца), участват редовно в богослужението и енорийския живот на столичния храм „Покров Богородичен“. Включват се активно в живота на Енорийския център към храма, където след завършване на Богословския факултет преподава катехизис в курсовете, организирани от центъра. От пролетта на 2005 г. служи като иподякон в олтара на храм „Покров на Пресвета Богородица“ в София. 

По информация на в-к „Труд“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Достъпно е приложение за виртуално посещение на множество православни манастири и църкви от целия свят

Компания за виртуални поклоннически пътувания обяви, че създава специално приложение, с което ще можем дистанционно ...