Начало / Новини / Изложба за Видинския митрополит Неофит гостува в Монтана

Изложба за Видинския митрополит Неофит гостува в Монтана

Документалната изложба „За правда и човечност“, посветена на Видинския митрополит Неофит, ще бъде представена в Монтана, съобщи БНР.

Тя е подготвена от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив-Видин и за първи път беше показана преди година. Поводът за гостуването ѝ в града на Огоста е навършването на 150 години от рождението на архиерея. Целта на експозицията е да покаже документи за живота и делата на митрополита, като наблегне на приноса му за спасяването на българските евреи, обясни началникът на Държавен архив-Монтана, Ангелина Емилова:

„Този принос дава основание на организацията на евреите в България „Шалом“ да направи предложение пред музея на Холокоста „Яд Вашем“- Израел за обявяване на Видинския митрополит Неофит за „Праведник на народите от света“ – почетно звание, с което досега са удостоени 20 българи, в това число екзарх Стефан и патриарх Кирил.“

Експозицията ще бъде открита днес, 5 юли, от 16 часа в залата на Държавен архив-Монтана. Там тя ще остане отворена за посещения до края на месец юли. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...