Начало / Новини / В Русе посрещнаха мощи на св. Лука Кримски и на св. Матрона Московска

В Русе посрещнаха мощи на св. Лука Кримски и на св. Матрона Московска

С тържествен звън на църковните камбани на 4 юли 2018 г. в престолния град Русе благоговейно бяха посрещнати честните мощи на св. Лука Войно-Ясенецки и св. Матрона Московска от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, духовници и миряни, съобщава Русенска митрополия.

Светини, донесени от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, придружени от ст. ик. Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия, бяха поставени в центъра на катедралния храм „Св. Троица“, където се отслужи благодарствен молебен. Митрополит Наум произнесе слово за значението на св. мощи, като подчерта, че светостта е възможна и в нашето съвремие, доказателство за което са двамата просияли светци – св. Лука Войно-Ясенецки и св. Матрона Московска, живяли през 20 век.

Многобройни вярващи, присъстващи на посрещането, имаха възможността да се поклонят на светините и да получат техните жития от свещенослужителите. Мощите на св. Лука Войно-Ясенецки и на св. Матрона Московска ще останат в русенския катедрален храм до 8 юли, когато след архиерейска св. Литургия ще бъдат изпратени тържествено. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...