Начало / Новини / Мозаечни икони ще красят иконостаса в най-голямата катедрала в Румъния

Мозаечни икони ще красят иконостаса в най-голямата катедрала в Румъния

Иконописци са започнали да прилагат мозаечни икони върху иконостаса на Националната катедрала в Букурещ, съобщи патриаршеският съветник Василе Кракауану в четвъртък.

Инж. Василе Кракаоану, който е едно от лицата, участващи в координирането на произведенията в катедралата за спасение на Румънския народ, заяви, че подготовката на мозаечните икони е започнала още през месец май и включва мазилка на стената на иконостаса. След нанасянето ѝ на иконостаса, иконографите ще направят и монтажа на плочките от мозайка.

Мозайката ще покрива почти 408 кв. м. и ще бъде завършена до края на октомври 2018 г. Иконостасът, покрит с мозайка, ще бъде благословен на церемонията по освещаване на Националната катедрала, която ще бъде водена от Негово Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей на 25 ноември.

Националната катедрала, посветена на Възнесение Христово и св. ап. Андрей, но по-известна като Катедралата за спасение на румънския народ. Това ще бъде патриаршеската катедрала на Румънската православна църква и най-високата православна църква в света (висока 433 фута). Новата църква е предназначена да побира 6 000 поклонници – над десет пъти повече от сегашната катедрала.

Освещаването на основния камък на Националната катедрала бе отбелязано на 13 септември 2007 г. от Негово Блаженство патриарх Даниил.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...