Начало / Uncategorized / Да даваш…

Да даваш…

По повод рождения ден на „Добротолюбие“, споделяме с вас първия текст, който публикувахме на 28 юни 2012 г.

Да даваш израз на своята вяра и възторг към Бога е нещо възвишено, мило, приятно, благородно, спасително. В молитва, слова и песен духовна да изповядваш вярата си в Бога, да величаеш, да възхваляваш могъществото на Бога Вседържител и Творец и тъй да осмисляш времето, посветено на празнична почивка – това е живот за душата и дълг на всеки християнин.

Тъй са мислили блажените отци и учители на Църквата, оставили прекрасни молитвени творби като свидетелство на тяхната вяра, надежда и любов към Бога. Молитвата е израз на духовно просветление и прозрение зад пределите на видимия свят. Изложени често пъти в дивно поетична форма, с възторжена красива реч, техните писания се явяват като молитва, песен и тържествени химни в изповядване на вярата им в Бога.
В добро настроение ли си – в радост, възторг, с духа си в лекота, с крила към небето готов да полетиш – пей, слави, въздавай Бога!
В скръб ли си, в тревога – не се поддавай на униние – в молитва към Бога утеха ще имаш. Тогава нагоре към Бога отправяй ти поглед – моли се, пей, славослови Бога и ще се почувстваш честито, щастливо Божие създание…
 
 
†Доростолски Митрополит Иларион

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...