Начало / Uncategorized / В Албанската църква бе осветен нов дом за възрастни хора

В Албанската църква бе осветен нов дом за възрастни хора

Наскоро бе открит център за възрастни хора под егидата на Албанската православна църква. Откриването бе и във връзка с 26-та година от възстановяването на Албанската православна църква.  

Центърът, посветен на Света Богородица, има за цел да осигури възможност за пребиваване на възрастни хора с различни финансови нужди, като им предлага специализирани грижи или безплатно, или поне на намалена цена. В момента в центъра се помещават 6 жени, а той е с капацитет за 18 души.

Водосветът бе извършен от Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил от Амантия, но на богослужението присъстваха и други митрополити от синода на Албанската църква. Жените благодариха за откриването на център с такива модерни съоръжения. Откриването на центрове отдавна е желание на архиепископ Анастасий, който преди 26 години поема пастирската грижа на албанската църква.

Албанската църква в момента поддържа няколко клиники в цялата страна, включително Клиниката „Св. Лука“, открита през 1994 г., с акцент върху подобряването на елементите на първичната здравна помощ на жените в селските райони и приноса им към процеса на социализация, подобряване на здравното образование на децата от селските райони, обогатяване на техния живот със социални и културни дейности и повишаване на осведомеността на младите хора с цел намаляване на случаите на ХИВ, наркотици и алкохолна зависимост.

Църквата има също редица социални дейности, включително благотворителните кухни. Две групи от мъже и жени подкрепят и посещават хора и семейства в нужда и възрастни. Църквата има програма за помощ на лишените от свобода, оказва помощ при бедствия, както и извършва социални, културни и образователни дейности в много области на страната.

Снимки: Албанска православна църква 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...