Начало / Новини / Гръцкият премиер предприе действия по разделянето на църквата от държавната администрация

Гръцкият премиер предприе действия по разделянето на църквата от държавната администрация

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възнамерява да инициира процеса за разделяне на Гръцката православна църква от гръцката държава, пише вестник „Катимерини“.

Според гръцката медия през следващия месец Ципрас ще представи плана си за преразглеждане на конституцията, включително планове за отделяне на църквата от държавата, преди очакваното внасяне на предложение на СИРИЗА в парламента, планирано за октомври.

Ципрас и неговите съветници осъзнават, че инициативата вероятно ще предизвика силни реакции от страна на гръцката църква, въпреки че министър-председателят вярва, че ще може да се справи с тази ситуация. Инициативата ще бъде представена като „прогресивна“ и следователно Ципрас се надява да получи подкрепата на центристката партия „Движение за промяна“.

294466.pПроектът за отделяне на църквата от държавата на СИРИЗА, Коалицията на радикалната левица, беше публикуван преди около година. Проектът предвижда:

  • Тази църковна и държавна свобода са напълно установени с пълно зачитане на православната църква и нейната историческа роля;
  • Изрично определяне на религиозната неутралност на държавата, признаване на православието като историческа религия;
  • Задължително да се гарантира единствена политическа клетва за президент, премиер, законодатели, съдии и други държавни служители.

Светият Синод на гръцката църква се противопостави на плановете на правителството за едностранно отделяне на църквата от държавата. Епископите твърдят, че политиците не могат да вземат такова решение, а само с подкрепата на народа.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...