Начало / Uncategorized / Икона на Св. Богородица, която променя образа си

Икона на Св. Богородица, която променя образа си

Чудотворната икона на Божията майка е поставена в стенна ниша в параклис, посветен на Нейно име. Образът на Дева Мария изразява състрадание и обич; погледът ѝ е нежен. Образът на Младенеца е строг и гневен, гневът се забелязва във всички характеристики на образа; погледът на Младенеца е пълен със строгост и неумолимо изпитание.

Преданието разказва, че през 807 г. на 21 януари шайка разбойници се приближила до Света Гора с намерението на разсъмване, веднага щом бъдат отворени портите на един от най-хубавите манастири – Ватопедския, да нахълтат вътре, да избият монасите и да разграбят манастирското богатство. Вечерта разбойниците слезли на брега и се скрили в растящите край манастира храсталаци. Но Пазителката на Света Гора, Пресвета Богородица не допуснала варварския замисъл на безбожниците да бъде изпълнен. На следващия ден, 21 януари, след края на утренята, когато всички братя се разотишли по килиите си за кратък отдих, игуменът на манастира, останал в църквата, ангажиран с изпълнението на сутрешните си задължения.

Изведнъж чул глас от иконата: „Не отваряйте днес портите на манастира, разбойници ще нахлуят“. Малкият Иисус протегнал ръка и затворил устата на своята майка. Казал ѝ да замлъкне, нека монасите отворят вратите и да бъдат наказани за това, че не спазват своите монашески задължения. Но Божията майка, отдръпвайки ръката на Нейния Син и Господ от Лика си, пак казала: „Не отваряйте днес портите на манастира“.

Игуменът бил смутен, погледнал към иконата на Богородица и открил удивително чудо: той видял, че образът на Божията Майка е оживял, както и Младенеца в ръцете ѝ.

Ужасеният игумен събрал всички братя и им разказал какво се е случило и думите на Божията майка и за думите на Господ Иисус. Всички забелязали, че тази икона е променила начинът, по който е изглеждала. Всички прославили ходатайството и жертвата на Света Богородица и милостта на техния Господ.

От това време до този момент Ватопедската иконата на Дева Мария е известна като Отрада или Утешение. В памет на тази прекрасна защита на манастира пред Ватопед пред иконата гори кандило и голяма свещ. От древни времена във Ватопед спазват обичая да извършват монашески пострижения в параклиса и ежедневно там извършват молебен.

Автор: Николина Александрова

ikona

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...