Начало / Новини / Ученици от Софийската семинария откриха изложба с изработени от тях икони

Ученици от Софийската семинария откриха изложба с изработени от тях икони

Изложба на икони, дело на семинаристи, бе открита на 20.06. в Софийската духовна семинария. Изложбата е плод на едногодишното обучение в курса по иконопис проведен от Елеонора Караиванска (иконописец и стенописец), по инициатива и с благословението на ректора на семинарията архим. Пахомий, съобщават от духовното училище. 

Традиционният вече курс по иконопис е безплатен за възпитаниците на Семинарията и има за цел да ги обогати с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добрия вкус и правилното разбиране на свещените образи в Православието, а също и да им даде възможност за придобиване на практически умения за изработване на традиционната византийска икона.

Елеонора Караиванска благодари на ръководството на семинарията за предоставената ѝ възможност да преподава в училището, а на участниците в курса за постоянството и упоритостта в нелеката работа по изработката на иконите. Преподавателят сподели, че някои от децата не са имали нито предишен опит  в иконописта, нито практика в рисуването, но изказа своето задоволство от добрите резултати в следствие на вярата и желанието им да се обучават. 

Изложбата представи икони, образец на които е старинната икона на св. Йоан Рилски, която се съхранява в Рилския манастир.  Архим. Пахомий благодари на преподавателя и на семинаристите за положения труд и доброто представяне и ги насърчи да продължават да се развиват в това нелеко изкуство. Накрая Елеонора Караиванска връчи на курсистите специални сертификати за участието им в курса по иконопис към Софийската духовна семинария. Ректорът, преподавателят  и учениците споделиха желанието си Курсът да продължи и през новата учебна 2018-2019 година.

Снимки: Сайт на Софийската духовна семинария 

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...