Начало / Uncategorized / Православните йерарси в САЩ излязоха с изявление до Доналд Тръмп по повод имиграционната политика

Православните йерарси в САЩ излязоха с изявление до Доналд Тръмп по повод имиграционната политика

Няколко от православните йерарси от различни юрисдикции в САЩ излязоха с изявления до  американския президент Доналд Тръмп по повод имиграционната политика на САЩ, която води до отделяне на деца имигранти от техните семейства за известно време. 

През 1997 г. федералното правителство определя непридружените деца на нелегални имигранти да не могат да бъдат задържани повече от 20 дни. Деветият апелативен съд пък постановява, че придружаващите деца не могат да бъдат задържани, което означава, че правителството трябва или да освобождава цели семейства, или да отделя родители от деца за известно време. 

Тази политика взриви американското общество, а впоследствие и половин свят, като се има предвид и позицията на Тръмп за „нулева толерантност“ при налагането на имиграционните закони в Щатите. 

Чрез медиите и социалните мрежи, пълни със смесица от информации и фалшиви новини, йерарсите от Гръцката православна църква, Румънската православна църква и Американската православна църква се възползваха от възможността да се обърнат към американския президент. 

Предстоятелят на Гръцката архиепископия в САЩ архиепископ Димитрий фокусира своето изявление върху семейството като Божие творение и свещена институция, „за която ние православните християни се грижим и пазим като свещена“. Архиепископ Димитрий в своето писмо превежда и като пример самия Господ Иисус Христос, който се въплъти и стана човек, роден в семейство. 

„В любов и хармония, семейството намира радост, всеки член в другия. Отразявайки тази радост, псалмопевецът прогласява: „като маслинени клони около твоята трапеза“ (Псалм 127:3). Нека да имаме предвид, че клонът на маслиновото дърво е универсален символ на мира, а не нещо, което трябва да бъде разкъсано и счупвано“, продължава архиепископът.

294167.p

В писмо до Тръмп митрополит Тихон, предстоятел на Американската православна църква призовава президента да прояви съчувствие по отношение на децата, които, както се съобщава, биват отделяни от семействата си на американската граница. „От името на тези деца – някои от тях бебета и малки деца – и заедно с всички епископи на православната църква в Америка, молим ви да преразгледате тази политика и да позволите на семействата да бъдат заедно, докато имиграционните съдилища обмислят случаите им“, пише митрополит Тихон. 

Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил от гръцката митрополия в Чикаго също излезе с изявление, в което написа:  „Сърцето ме боли и съвестта ми е неспокойна“ от репортажите, които е чул за практиките по границата на САЩ с Мексико. Митрополит Натанаил твърди, че политиката на „нулева толерантност“ нарушава православните свещени морални норми, като отделя децата от своите родители и „прекрачва основни човешки права и фундаментални християнски убеждения“.

Митрополитът пише много по-силно от гръцкия архиепископ или от митрополит Тихон, като казва, че правителствената политика е „нехуманна и следователно грешна… ненужно жестока и вредна както за децата, така и за родителите им… и духовно безсъвестна“, като се има предвид светостта на семейната институция. Митрополит Натанаил завършва писмото си, като призовава за прекратяване на тази варварска практика. 

Митрополит Николай от Румънската православна църква, от митрополията за Северна и Южна Америка, също се обръща с писмо до президента Тръмп, като отбелязва, че генералния секретар Джеф Сесионс „злоупотребява със свещените писания“. 

„Светото Писание постоянно напомня на хората за вярата, че те трябва да поздравят, приемат и посрещат: пътници, бежанци, преследвани лица, вдовици, сираци и нуждаещи се“, пише Негово Високопреосвещенство и след това дава и няколко примера. Румънският йерарх отбелязва, че имиграционният въпрос на нацията е сложен, но сегашната ситуация е „кошмар, който издава кои сме ние като нация и народ“.

Вчера Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще се подпише постановление, което ще предотвратява разделянето на имигрантски семейства. Спорно решение на администрацията за разделяне децата от родителите на границата на САЩ с Мексико предизвика сериозен вътрешен и международен отзвук. Тръмп направи твърдия курс по отношение на имиграцията един от крайъгълните камъни на своето управление. Той опита да обвърже евентуалното прекратяване на разделянията на семействата с по-широк законопроект за имиграцията, който да включва финансиране за отдавна исканата от него стена по границата с Мексико. Снощи Тръмп заяви пред републиканците от Камарата на представителите, че ще подкрепи всеки от двата законопроекта за имиграцията. Много от конгресмените от партията са изправени пред трудни надпревари за преизбиране на междинните избори през ноември, отбелязва Ройтерс.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че щатът ще атакува в съда администрацията на Тръмп за нарушение на конституционните права на децата мигранти и техните семейства. Той каза, че властите в Ню Йорк имат информация за над 70 деца, настанени във федерални центрове в щата, след като са били разделени от родителите им. Ню Йорк, който е бастион на демократите и въплъщение на имиджа на Америка като имигрантска земя, се противопоставя от идването на Тръмп на власт на всички мерки за ограничаване на миграцията, предприети от неговата администрация.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...