Начало / Новини / Европейците се определят за християни, но рядко посещават християнските храмове, сочи изследване

Европейците се определят за християни, но рядко посещават християнските храмове, сочи изследване

Повечето европейци се самоопределят като християни, но рядко или почти никога не ходят на църква. Това са резултатите от проучване, проведено от Pew Research Center.

Резултатите показват, че в 12 от 15-те изследвани западноевропейски страни, непрактикуващите християни  (които наричат ​​себе си християни, но не присъстват на богослуженията) формират най-голямата религиозна група, надминавайки в брой, както тези, които не изповядват никаква религия,  така и практикуващи християни.

Проучването било проведено в средата на 2017 г. Респондентите са повече от 24 000 души от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Средният процент на западноевропейците, които се идентифицират като християни, е 71%, но само 22% участват в богослужение поне веднъж месечно. Във всичките 15 държави средният процент от кръстените е 91%, а 81% съобщават, че са били отгледани като християни.

Във всички страни, участвали в проучването, с изключение на Холандия и Норвегия, където най-голямата група са хора, които не принадлежат към никоя религия, непрактикуващите християни съставляват мнозинство. Изключение прави Италия, където броят на непрактикуващите и практикуващите християни е приблизително еднакъв.

Броят на непрактикуващите християни в Западна Европа също надхвърля броя на лицата, принадлежащи към всички други религии като цяло. Трябва да се добави, че само 14% от респондентите отбелязват, че религията е много важна за тях в живота.

За Ангел Карадаков

Виж още

Кметът на Ловеч учреди право на строеж за църква в село Йоглав

Учредява се безвъзмездно право на строеж от 100 кв.м  върху недвижим общински имот в с. ...