Начало / Uncategorized / Митрополитът на Трикала Хризостом препоръчва на гръцките деца да четат българската книга за свети Лука Кримски

Митрополитът на Трикала Хризостом препоръчва на гръцките деца да четат българската книга за свети Лука Кримски

Прекрасна и вълнуваща! Така определят всички вярващи най-новата книга за живота и чудесата на свети архиепископ Лука Кримски и Симферополски „Хирургът свети Лука“ (бел. ред. В България книгата се разпространява със заглавието „Свети Лука Доктора“).

Авторът на книгата – журналистът Ангел Бончев допълва, че изданието е образователно и възпитателно. Образователно, защото запознава децата с житието на светеца-чудотворец, а възпитателно, защото учи чрез конкретни примери децата на доброта, благородство, милосърдие, състрадателност и себеотдаване в помощ на ближния ни. „Хирургът свети Лука“ разказва за светителския път на Лука доктора, както и чудеса, случили се в Гърция и Русия. Книгата е една от най-популярните в България за последната година, а преди 4 месеца бе издадена и на гръцки език по молба на митрополита на Трикала Хризостом.

„Книгата „Хирургът свети Лука“ е много ценна, защото се различава от други православни книги с това, че вътре има хубави примери, които децата могат да използват в своя живот. Те трябва да вярват в доброто и да правят добро, защото животът на свети Лука Кримски ни показва как може да изживееш целия си живот в служба на ближния. В книгата има хубаво разказани чудеса, които са се случили в Гърция и в Русия. Чудотворецът от Симферопол със сигурност ще бъде вдъхновение и за много деца да станат лекари и да лекуват с любов и внимание“, каза за „Добротолюбие“ митрополит Хризостом от Трикала, Гърция.

Книгата „Хирургът свети Лука“ вече се разпространява в почти цяла Гърция и предстои и нейното преиздаване. Свети Лука Кримски е много популярен в Гърция, а последната година и в България. Вече има и свидетелства за чудеса на свети Лука в Пловдив, където има частица от неговите мощи в храм „Света Марина“.

34371604_10216226653443655_2735567634073387008_nАвторът на книгата Ангел Бончев се надява и други православни държави да прегърнат идеята за превод и разпространение на „Хирургът свети Лука“, за да може повече деца да се докоснат до великия пример на Симферополския чудотворец.

„Благодарни сме на господин Ангел Бончев за труда, който е положил в направата на детската книга за живота на свети Лука Кримски и за възможността да я преведем. В Гърция има много книги за този велик светец, но текстът на книгата на г-н Бончев е много силен и въздействащ и тя ще бъде полезна. Това не е просто книга с житие и чудеса, в нея има залегнали и въпроси, които деца и родители трябва да обсъждат (за състраданието, любовта, милосърдието), а които все по-малко се засягат. Книгата „Хирургът свети Лука“ насърчава добродетелите“, обяви в интервю за „Добротолюбие“ митрополитът на Трикала и Стагон Хризостом. 

33045771_10216100719775392_3897242711526211584_nKniga_Sv.-Luka 

Сайтът „Добротолюбие“ е официален медиeн партньор на изданието.

Книгата „Свети Лука Доктора“ може да бъде поръчана на angel _bonchev@tvevropa.com или на телефон 0898802638. Повече информация търсете на www.angelbonchev.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Масови кръщения бяха извършени в Зимбабве

Въпреки неблагоприятните условия, пандемията и бедността, мисионерската дейност на митрополията на Зимбабве и Ангола от ...