Начало / Новини / Архим. Никодимос Кабарнос изнесе концерт във Варна

Архим. Никодимос Кабарнос изнесе концерт във Варна

В късния следобед вчера десетки любители на византийската църковна музика се насладиха на концерт в изпълнение на известния архимандрит Никодимос Каварнос, който се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съобщават от Варненска митрополия.

Домакин на събитието бе варненският храм „Свети Атанасий Велики“. Концертът е част от празничната програма, посветена на 180-годишнина от основаването на храма, която се навършва в края на месец август. 

Част от песнопенията, които изпя архим. Кабарнос бяха: „На многая лета, владико“, „С нами Бог“, „Всякое дихание“, както и „Господи помилуй“ – светогорско на 5-ти глас, в което той прикани всички да се включат и за което включване благодари в края на концерта.

Концерът завърши с „Терирем“, а самата дума произлиза от „τηρει ρου“ („тири ру“), т.е. „внимавай в потока на живота си“. Животът ти върви и тича като бърз поток. Внимавай достойно да употребяваш времето си, за да не достигнеш до мътното, почерняло, натоварено с бурни вълни море, но до чистия кристален, морален поток – пълен с дела на любов и добротворство. Виновник за чието изпълнение, по думите на архимандрита, бе председателят на храма-домакин ставрофорен иконим Дончо Александров.

Снимки: Варненска и Великопреславска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Covid-епидемията спря спешен ремонт на дупнишкия храм „Св. Георги“

Ремонтът на централния храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница спря за две седмици, след като ...