Начало / Новини / Отслужена бе панихида по повод 80-та годишнина на Скопския митрополит Неофит

Отслужена бе панихида по повод 80-та годишнина на Скопския митрополит Неофит

Вчера Русенският митрополит Наум, в съслужение с Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий, отслужи панихида в памет на Скопския митрополит Неофит. 

През тази година се изпъват 80 години от неговата кончина. 

Митрополит Неофит, в мире Наум Паскалев, е роден през 1870 г. в гр. Охрид в семейството на будни българи. По бащина линия негов родственик е Кузман Шапкарев. Станал монах през 1900 г., той служи като председател на българските църковни общини в Дойран, Кукуш и Солун, а през 1908 г. е хиротонисан в българската църква „Св. Стефан” в Цариград за епископ с титлата „Брегалнишки”. Той е последният български владика в Скопие, избран за такъв през 1910 г., подложен на множество изпитания от дейците на антибългарската пропаганда в Македония, и прогонен от епархията си след края на Първата световна война. В последвалите години митрополит Неофит е делегат на Св. Синод в Рилския манастир и управляващ българските епархии в Одрин и Лозенград. Почива в София на 7 януари 1938 г.

„Отбелязването на годишнината от неговата кончина стана факт със закъснение, поради цялостната реставрация на надгробния паметник на архиерея, извършена по инициатива на Русенския митрополит Наум“, допълват от Русенска св. митрополия.

Снимки: Атанас Димитров, Русенска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...