Начало / Uncategorized / Защо целуваме ръка на свещеника

Защо целуваме ръка на свещеника

Да целунеш ръката на свещеник – не на човека

Целуването на ръката на свещеника не е за човека, а за Христос. То прилича много на целуването на една икона, на която не почитаме боите и дървото, а архетипа, представен в иконата. Когато целуваме ръката на епископа или свещеника, ние не показваме уважение към човека – свещеника, а към неговата свещена служба.

Свещеникът като такъв представлява Христос и следователно е жива икона на Христос. Макар че той е грешен и недостоен като всеки човек за такова уважение, но той се докосва до най-светите неща – Скъпоценното тяло и Кръвта на Господа, целувката в действителност е върху Христос. Чрез ръкополагането той е получил Божията благодат, за да дава духовни дарове и благословия, така че не бива да се лишаваме от благословията, като отказваме благословията на свещеника.

Има една истинска история за свещеник, който дърпал ръката си и не позволи цар Николай II да я целуне. Императорът го задължил, казвайки: „Не целувам ръката ви, а ръката на Христос“. Като отказва да позволи на човек да целуне ръката му, свещеникът от фалшиво смирение ще лиши благочестивия християнин от възможността да целуне ръката му и така лишава човека от Христовата благословия.

Трябва да показваме това уважение и да получим благословия всеки път, когато поздравяваме и се сбогуваме с нашите духовници. Също така трябва да целуваме десните им ръце, когато получим от тях нафора или за опрощение при изповед или други молитви. Ние обаче не целуваме ръката на свещеника, когато взимаме Св. Причастие, за да не рискуваме да стане злополука със Св. Дарове.

Правилният начин да посрещнете свещеник или епископ е да поискате благословията му и да целунете дясната му ръка, като поставите дясната си ръка върху лявата си и да кажете: „отче“ или „дядо“ на епископа, „Благослови“. Той ще направи кръстен знак.

Когато целувате ръка, вие показвате уважение към тяхната служба – те са тези, които „благославят и освещават“ вас и които предлагат Светите Дарове. Следващият път, когато поздравявате своя свещеник или епископ, не се ръкувайте, не – поискайте благословията му.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...