Начало / Новини / Премиерът Бойко Борисов се срещна с Йерусалимския патриарх Теофил III

Премиерът Бойко Борисов се срещна с Йерусалимския патриарх Теофил III

По време на официалното си посещение в Израел премиерът Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество Йерусалимския патриарх Теофил III. 

В делегацията на премиера участват Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георги Георгиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

Патриарх Теофил удостои Борисов с Орден на рицаря на Йерусалим за неговите заслуги към Православието. Премиерът ни бе провъзгласен за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда.

От своя страна Борисов изтъкна пред Теофил, че София е пример за етническа толерантност. „В рамките на само един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква“, обясни премиерът. Премиерът благодари на патриарха на Йерусалим за възможността той и българската делегация да се докоснат до това свещено и непреходно място. Бойко Борисов увери патриарха, че България подкрепя напълно Йерусалимската патриаршия в мисията ѝ да носи мир и разбирателство по света. „Като посланици на мира“, така патриарх Теофил определи българската делегация.

Снимки: Министерски съвет

За Ангел Карадаков

Виж още

39441756_1982539438469926_1176196293161123840_n

Премиерът Борисов се серещна с митрополит Киприян

Придружаван от кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Гергана Микова, премиерът Бойко Борисов ...