Начало / Новини / Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с Грузинския патриарх Илия II

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с Грузинския патриарх Илия II

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната. В срещата участваха и представителите на българската парламентарната делегация – председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.
 
Цвета Караянчева изрази от името на българските парламентаристи почит и уважение към дейността на грузинския Патриарх и ролята му на пазител на християнските ценности в обществото. Тя подчерта ценния принос на Патриарх Илия ІІ за укрепването на християнството и на мира.
Предайте на българския народ, че Бог е с Вас и Бог ще Ви помага“, отбеляза Негово Светейшество Илия ІІ и подчерта много добрите отношения с Българския патриарх и с Българската православна църква. Той припомни, че грузинските братя Бакуриани са основали Бачковския манастир.
Политиците трябва да работят и да решават всички важни и актуални теми в диалог, на масата на преговорите, а Вие – духовните отци, да бдите над нашите народи, подчерта Цвета Караянчева. По време на срещата бе отбелязано ползотворното партньорство между двете църкви, което е исторически обусловено. Българската православна църква и Грузинската православна църква поддържат топли и традиционно добри връзки, бе споделено по време на разговора. Двамата потвърдиха, че в трудните за България и Грузия години на преход църквите винаги са били упование за народите ни.
 
Снимки: Министерски съвет
 

За Ангел Карадаков

Виж още

Слушайте радио „Добротолюбие FM“ от вашия мобилен телефон

Ако искате да слушате православни песнопения от цял свят. Ако желаете да научавате повече за ...