Начало / Новини / Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с Грузинския патриарх Илия II

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с Грузинския патриарх Илия II

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната. В срещата участваха и представителите на българската парламентарната делегация – председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.
 
Цвета Караянчева изрази от името на българските парламентаристи почит и уважение към дейността на грузинския Патриарх и ролята му на пазител на християнските ценности в обществото. Тя подчерта ценния принос на Патриарх Илия ІІ за укрепването на християнството и на мира.
Предайте на българския народ, че Бог е с Вас и Бог ще Ви помага“, отбеляза Негово Светейшество Илия ІІ и подчерта много добрите отношения с Българския патриарх и с Българската православна църква. Той припомни, че грузинските братя Бакуриани са основали Бачковския манастир.
Политиците трябва да работят и да решават всички важни и актуални теми в диалог, на масата на преговорите, а Вие – духовните отци, да бдите над нашите народи, подчерта Цвета Караянчева. По време на срещата бе отбелязано ползотворното партньорство между двете църкви, което е исторически обусловено. Българската православна църква и Грузинската православна църква поддържат топли и традиционно добри връзки, бе споделено по време на разговора. Двамата потвърдиха, че в трудните за България и Грузия години на преход църквите винаги са били упование за народите ни.
 
Снимки: Министерски съвет
 

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...