Начало / Новини / Сръбската църква ръкоположи нов епископ

Сръбската църква ръкоположи нов епископ

Вчера бе ръкоположен нов епископ на Сръбската православна църква. Хиротонията се случи след решение на Св. Синод на СПЦ да възведе в епископски сан архим. Херувим. 

Светото тайнство ръкоположение бе извършено от Сръбския патрирах Ириней в съборния храм на гр. Дальо „Св. Димитрий Солунски“. Новият епископ ще носи титлата Осечкополски и Бараньски. Епископ Херувим е бил игумен на манастира „Успение на Пресвета Богородица“ край град Дальо.

Заедно със Сръбския предстоятел съслужиха митрополити и епископи на СПЦ, както и десетки свещеномонаси и свещеници от различни епархии на Сръбската църква. 

Новият епископ бе наречен по решение на Св. Синод на Сръбската църква на 9 май.

Епископ Херубим е роден във Вуковар на 30 юли 1987 г. Неговото кръщелно име е Витомир. След завършване на основното училище във Вуковар с благословията на тогавашния епархийски митрополит Лукиан записва духовната семинария.

През 2006 г. завършва Факултета по филология, сръбски език и литература. По време на учението той решава да приеме монашество. Привързаността към манастира Крка била решаваща при избора му като място на неговото монашеско пострижение. През 2009 г. на празника на св. Козма и Дамян е постриган в монашество с името Херувим. На празника на манастира – Архангел Михаил, 21 ноември 2009 г., той е бил ръкоположен за йеродеакон, а на празника на Св. Лазар през 2010 г. той е бил ръкоположен йеромонах.

През 2010/11 г. става учител в Семинарията на Светите Три Светители в манастира Крка, където изпълнява задълженията на директор на интернационалното училище, библиотекар и духовен отец на учениците от семинарията.

С благословията на епископ Фотий през 2013 г., йеромонах Херувим започва да води монашеския си живот в новосъздадения манастир Св. Неделя в Осестово. През този период в този манастир е изградено монашеско братство с активен литургически живот. Работил е за възстановяването на манастирския комплекс и се популяризирането и манастирската дейност.

С благословията на Сръбския патриарх Ириней през 2017 г. архим. Херувим, е приет в Осиешко-Полска епархия. На 1 октомври 2017 г. е назначен за игумен на манастира на „Успение на Света Богородица“, от който е избран за епископ.

Снимки: Сръбска патриаршия 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...