Начало / Uncategorized / Да влезем в тишината

Да влезем в тишината

abbot-tryphon11Всички православни християни са наясно с важността на молитвата, постенето и милостинята по време на пътешествието ни към Бога. Тези три практики са в центъра на четирите главни постни периода на Църквата.

Молитвата е нашият начин да общуваме с Бога в ежедневието си, а постните дни (сряда и петък) ни призовават през цялата Църковна година. Като християни ние също сме длъжни да даваме милостиня на бедните, както ни е показано в целия Нов Завет. Въпреки това често пренебрегваме великата духовна практика да влезем в мълчанието като начин да открием себе си и да задълбочим нашия духовен опит с Божието присъствие.

Днешните технологични постижения внесоха шум в живота ни по начин, немислим за древните.

Преди по-малко от сто години, повечето семейства намираха мълчанието като ежедневно изживяване, защото когато слънцето залезе, семействата се сгушваха в топлите ъгли на къщите си, в кухнята си, често четяха книги или просто гледаха горящия огън. Заедно с това спокойствие през деня, мълчанието беше част от всяка вечер. Православните семейства са особено наясно за необходимостта от прекарване на тихо време в навечерието на неделната литургия, както и на големите празници на Църквата, знаейки, че това мълчание служи като време за подготовка за приемане на Христовото Тяло и Кръв по време на празнуването на предстояща литургия.

Задържането на мълчанието, като изключваме радиостанции и телевизори, изключваме iPod-а и изключваме компютрите, е чудесен начин да позволим на всички в семейството да изпитат мълчанието, което ни позволява да чуем гласа на Бог, говорещ в сърцата ни.

Въздържането от разговор, музика и всякакви форми на развлечения само за един час или два, ни помага да открием Божественото преживяване, което е станало чуждо на повечето съвременни американци.

Мълчанието е средство, чрез което можем да осъществим достъп и да задълбочим връзката си с Бога и да развием самопознание. Мълчанието ни позволява да живеем по-хармонично в нашия свят и всъщност да слушаме гласа на Бога, който говори на нашите сърца. Св. Теофил, патриарх Александрийски, поставя добродетелта на мълчанието на равна нога със самата вяра в едно свое послание от 400 г. сл. Хр.

„Монасите – ако искат да бъдат онова, което се наричат ​​- трябва да обичат тишината и православната вяра. Нищо друго не е по-важно от тези две неща“. Това приканване за навлизане в тишината не е само за монаси.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

Снимка: pixabay.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...