Начало / Новини / 84% от грузинците подкрепят Грузинската православна църква

84% от грузинците подкрепят Грузинската православна църква

Според най-скорошното проучване на Международния републикански институт (ИРА), Грузинската православна църква все още е най-доверената институция в Грузия. 

Проучването е проведено с 1 500 жители на Грузия от 10 до 22 април и показва, че 84% от населението оценява положително дейността на грузинската църква като институция. На второ място е грузинската армия с 83% доверие, а в далечна трета са медиите с 63%, след това полицията, като само 50% от гражданите одобряват дейността ѝ.

Политическите партии, управителите и синдикатите вземат долните слотове на класацията.

Църквата е последователно институцията с най-голямо доверие в Грузия, въпреки че тази година оценката ѝ леко се е понижила. През 2014 г. 94% изразяват доверие в Църквата. Резултатите за медиите и полицията са се понижили много по-драстично, като през 2014 г. са имали съответно 84% и 82% доверие.

91% изразяват подкрепата си за Църквата през 2015 г. Негово Светейшество Католикос-патриархът Илия II е известен също като най-обичания човек в Грузия. Проучване на Националния демократичен институт от 2015 г. показва, че той се радва на 87% одобрение.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...