Начало / Uncategorized / Гръцки свещеник в САЩ помага на алкохолици и наркозависими

Гръцки свещеник в САЩ помага на алкохолици и наркозависими

Следващата история е за човек, който променя животи. Един православен свещеник, който отделя от времето си, за да връща към живота хора, които вече са се отказали от него. Той помага на такива, които светът вече е отписал – алкохолици и наркомани. 

Свещеник Димитрий Мораитис е предстоятел на гръцката православна общност „Св. Спиридон“ в Уорчестър, щата Масачузец, САЩ и от години се е ангажирал с това да помага на млади хора, които са се подлъгали и са станали зависими от наркотични и алкохолни вещества. Така той променя живота на повече от тях, като ги избавя от зависимостта им. 

Гръцкият свещеник освен с богословие се е занимавал и със специални проучвания за лечение и превенция на лица, пристрастени към алкохола и наркотиците, които заробват човека и го довеждат до неизбежната му смърт. За целта той е създал специална програма, която помага на младежите да се избавят от своите зависимости. 

„Обяснявам им духовния живот, защото лекарството за изцерението им е практикуването на духовния живот и, разбира се, когато те следват моите дванадесет стъпки, които съм им дал, тогава ще могат да избягат от зависимостта на наркотиците“споделя отец Димитрий. 

moraitisТой е роден в Германия, но е израстнал в Куинс. Работил е като строителен инженер, помагал е и като социален работник, но след размисли решава да стане православен свещеник. Когато го попитахме какво го е привлякло към свещеническото служение, той отговори, че искал да служи на хората. Именно тогава чул Божият глас, който го призовал да стане духовник. 

Според гръцкия свещеник Църквата трябва да бъде по-достъпна към хората и да помага с дякония в името на Господ Иисус Христос. Към неговата енория функционира столова за социално слаби хора, които всяка неделя получават топла храна. Енорията му помага и на мексиканци. Веднъж годишно той и енориашите му заминават за Мексико, където помагат на местните със средства и други неща. „Правим помещения за възрастни хора, така че и младите хора да видят, че църквата изпълнява Христовото дело“, казва отец Димитрий. 

Голямата мъка на свещеника е, че голяма част от младежите от гръцката общност в Масачузец не посещават храма. С делата си обаче той продължава да привлича към Православието все повече и повече младежи. „Правя това при всяка възможност. При всяка венчавка или кръщение винаги обяснявам какво е тайнството и защо се извършва“, споделя отец Димитрий. 

По материал на гръцката агенция Ромфеа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...